Міста проведення кліматичних COP стануть морським дном – модель наслідків потепління

Міста проведення кліматичних COP стануть морським дном – модель наслідків потепління

Катерина Бєлоусова

Якщо рівень потепління перевищить 3°C – океан затопить місця проживання 800 мільйонів людей

Моделювання аналітиків з Climate Central показало, що внаслідок глобального потепління до 2,9°C пʼять міст, де проходили міжнародні кліматичні конференції, будуть частково або повністю затоплені.

Науковці прогнозують, що світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C у найближчі роки, а до 2100 року воно сягне 3°C, повідомляє CNN.

Зазначається, що зміна клімату призводить до танення льодовиків, зокрема в Антарктиді, що значно підвищить рівень океану. Вчені попереджають, що після перетину межі потепління у 1,5°C людям і екосистемам буде важко адаптуватися до нових умов. 

edition.cnn.com

Дурбан, Південна Африка, edition.cnn.com

"Рішення, прийняті на COP28, сформують довгострокове майбутнє міст узбережжя Землі, включаючи Дубай", – сказав головний науковий співробітник і генеральний директор Climate Central Бенджамін Штраус.

Зазначається, що у 2015 році на COP21 у Парижі понад 190 країн схвалили Паризьку угоду про обмеження глобального потепління значно нижче 2°C, але бажано до 1,5°C. Поточний рівень викидів ставить світ на шлях потепління до 2,9°C, що зробить низку прибережних громад, низинних країн і малих острівних держав непридатними до життя.

edition.cnn.com

Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати, edition.cnn.com

"Виживання цих місць і їхньої спадщини залежатиме від того, чи зможуть уряд і лідери промисловості погодитися досить різко та швидко скоротити викиди вуглецю, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C", — сказав Штраус.

edition.cnn.com

Копенгаген, Данія, edition.cnn.com

За даними Всесвітньої метеорологічної організації 2023 рік іже став найспекотнішим за всю історію спостережень. Щомісяця з червня по жовтень фіксуються нові глобальні місячні температурні рекорди з великим відривом. Температура океану також досягає рекордних значень.

В Climate Central підкреслили, що близько 385 мільйонів людей зараз живуть у районах, які згодом будуть затоплені внаслідок підняття рівня моря, якщо світові викиди вуглецю різко зменшаться.

edition.cnn.com

Мумбаї, Індія, edition.cnn.com

Зазначається, що за умови обмеження потепління до 1,5°C, підвищення рівня моря все одно вплине на територію, на якій сьогодні проживає 510 мільйонів людей. Але якщо планета перевищить 3°C – океан затопить місця проживання 800 мільйонів людей.

Вчені наголошують, що хоча затоплення може тривати декілька століть, з кожною часткою градуса потепління наслідки зміни клімату погіршуються.

edition.cnn.com

Ліма, Перу, edition.cnn.com

В матеріалі підкреслили, що на COP28 світові лідери обговорять, як скоротити використання викопного палива, що нагріває планету, щоб запобігти зростанню ймовірності підводного майбутнього. У 2023 році країни вперше обговорять нову систему показників, яка показуватиме, наскільки серйозно вони відстають від своїх кліматичних цілей, а також наскільки швидко “звужується” вікно можливостей для зменшення викидів.

Нагадаємо, дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження американських вчених показало, що світ перебуває на ранній стадії надзвичайної кліматичної ситуації та перевищить рівень глобального потепління на 1,5°C до 2030 року та на 2°C до 2050.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу