Міністр чесно відповів, чи зможе Україна отримати компенсації від росії за збитки довкіллю

Міністр чесно відповів, чи зможе Україна отримати компенсації від росії за збитки довкіллю

Катерина Бєлоусова

Наразі розраховані збитки вже сягають понад $51 мільярдів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів, що фіксація та розрахунок збитків від кожного злочину росії проти довкілля необхідна для підготовки якісних матеріалів для Міжнародного кримінального суду.

В інтервʼю для Голосу Америки він заявив, що впевнений, що норм міжнародного права наразі достатньо, щоб Україна отримала репарації за екозлочини.

“Наша основна мета – так побудувати роботу з нашим міжнародними партнерами та судами, щоб стягнути ці репарації значно швидше, ніж це відбувалося раніше”, – сказав Стрілець, пояснивши, що у випадку позову Кувейту до Іраку збитки відшкодували через 15 років.

Міністр наголосив, що важливо довести правильність цих розрахунків. Для цього Міндовкілля співпрацює з офісом Генерального прокурора. Окрім того, після відкриття в Україні офіс прокурора Міжнародного кримінального суду, установа може допомогти зробити кілька пілотних позовів, щоб зрозуміти виклики.

Він розповів, що наразі зафіксовано та обраховано 2300 екозлочинів рф. Окрім того, частина кейсів ще опрацьовується. Наразі розраховані збитки вже сягають понад $51 мільярдів.

Наша екологічна інспекція сьогодні працює 24/7, навіть ризикуючи власним життям, намагається зафіксувати кожний злочин. До цього процесу сьогодні можуть долучитися і небайдужі громадяни, які знаходяться близько до територій, де ведуться бойові дії”, – сказав міністр.

Стрілець розповів, що на початку повномасштабного вторгнення Міндовкілля запустило мобільний додаток "ЕкоЗагроза", який дозволяє зафіксувати екологічні злочини звичайним людям.

Він підкреслив, що одним з перших викликів роботи відомства була оцінка збитків. Адже методики мирного часу не підходять для воєнного. За кілька місяців розробили 8 актуальних методик за допомогою експертів, зокрема з Державного департаменту США.

Стрілець зазначив, що необхідно збільшити вартість збитків, адже наразі в українському законодавстві немає такого поняття, як екосистемні послуги. Тобто це ті вигоди, які отримує людина від тої чи іншої частини екосистеми.

“Такий підхід працює у багатьох європейських країнах та США. Тому впевнений, ми зможемо підготувати законодавство до цих змін. Це своєю чергою дозволить розраховувати більше збитків”, – сказав він.

Серед найбільших викликів для України Стрілець назвав заміновані території. За підрахунками експертів цей показник сягає 25-30% площі, що робить країну найзамінованішою ц світі. Розмінування допоможе не лише фермерам, а й провести аналізи для оцінки забруднення ґрунтів.

Він наголосив, що хоча в грошовому еквіваленті найбільшої шкоди зазнало повітря, однак екосистема не знає кордонів і не можна виділяти один компонент від іншого.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Україна звернулася до міжнародних природоохоронних конвенцій для визнання незаконними дій росії на окупованих заповідних територіях Херсонської області.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу