Міндовкілля зводить нанівець відновлення та збереження лісів – екоактивісти

Міндовкілля зводить нанівець відновлення та збереження лісів – екоактивісти

Катерина Бєлоусова

З 162 висновків Міндовкілля жодна відмова не надавалася на підставі збереження лісів

Екоактивісти з “Української природоохоронної групи” звинуватили Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у знищенні здорових лісів заради видобутку надр, попри наявні альтернативні ділянки.

Це зводить нанівець програму з висадки 1 мільярда дерев, яка іноді відбувається завдяки знищенню степових екосистем та висадці небезпечних інвазивних видів, йдеться на Facebook-сторінці спільноти.

“З одного боку, лісівники засаджують інвазійними видами степи, знищуючи природні екосистеми, та розповідають, що це необхідно для збільшення площі лісів. З іншого боку, держава та органи місцевого самоврядування роздають сотні гектарів лісів від сільського господарства, надрокористування та будівництво, знищуючи здоровий, сформований ліс”, – написали екоактивісти.

Зазначається, що Міндовкілля погоджує виставлення ділянок на аукціон під видобуток з урахуванням позиції обласної ради. “Лісова стратегія" передбачає, що передавати ліси під інші види землекористування можна, лише якщо немає альтернативи. 

Екоактивісти наголосили, що для поширених копалин, наприклад бурштину чи піску, альтернатива є. Тому чиновники мають усі підстави не погоджувати видобуток на таких ділянках. 

Однак їхній аналіз 162 висновків Міндовкілля щодо таких погоджень та відмов показав, що жодна відмова не надавалася на підставі збереження лісів.

Вони розповіли, що у Житомирській області серед 8 ділянок лісового фонду, які були продані під видобуток бурштину, лише половина попередньо порушені нелегальними копачами. В регіоні, який є лідером у виконанні програми з масштабної висадки дерев, є сотні гектарів порушених лісових ділянок.

“Закликаємо Міндовкілля та обласні державні адміністрації ділом ─ не словами зберігати ліси, відмовляючи у видобутку корисних копалин у лісах, коли є альтернатива”, – зазначили екоактивісти.

Нагадаємо, на Житомирщині суд визнав протиправною бездіяльність держпідприємства “Ліси України” щодо збереження гідрологічного заказника місцевого значення "Речиця" на Житомирщині, де незаконно видобували бурштин.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на межі Рівненського природного заповідника планували розпочати видобуток бурштину на ділянці найбільших болотних масивів України Сира Погоня. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів погодило виставлення ділянки на торги, хоча раніше погодило заповідання цієї території.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік