Міндовкілля завершило розробку законопроєкту, який вводить РВВ для електроніки shutterstock

Міндовкілля завершило розробку законопроєкту, який вводить РВВ для електроніки

Катерина Бєлоусова

Зауваження та пропозиції до законопроєкту можна надсилати до 26 січня

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів завершило розробку законопроєкту "Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного і електронного обладнання" та оголосило про початок його обговорення.

Документ стане одним з трьох перших законів, що запровадить систему розширеної відповідальності виробника (РВВ) та імплементує європейські норми acquis ЄС, повідомляє Міндовкілля.

Законопроєкт передбачає, що система РВВ розповсюджуватиметься на:

  • теплообмінне обладнання;
  • екрани;
  • монітори;
  • лампи;
  • обладнання для телекомунікації та інформаційних технологій. 

Зазначається, що документ передбачає певні винятки. Так РВВ не поширюватиметься на обладнання, яке використовується для воєнних цілей та захисту національних інтересів, наприклад, безпілотники. 

В повідомленні пояснили, що РВВ охоплюватиме усіх суб'єкти господарювання, тобто і виробників, і продавців електронних товарів. Вони зможуть збирати відходи індивідуально або об'єднатися в організації колективної РВВ. 

В Міндовкілля розповіли, що законопроєкт встановлює відсотки цільових показників із рециклінгу в залежності від категорії відходів. Компаніям доведеться дотримуватися цих показників, звітувати про обсяги збору і переробки, а також проводити інформування населення.

Зазначається, що система РВВ має охоплювати всю країну. Так у громадах на 25 тисяч мешканців має бути встановлено одне місце приймання відходів електричного та електронного обладнання. У менших населених пунктах такі відходи збиратимуть спеціально обладнані транспортні засоби.

“Значна частина відходів електричного та електронного обладнання зараз опиняється у довкіллі після вилучення з них цінних компонентів. Ці відходи містять ртуть, свинець та інші небезпечні речовини, що забруднюють воду, ґрунт і повітря, впливають на здоров’я людей. Саме тому організація збору та рециклінгу таких відходів є важливим завданням [сміттєвої] реформи”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що РВВ допоможе: 

  • суттєво зменшити потрапляння таких відходів на полігони та звалища;
  • дасть поштовх для збільшення обсягів їхньої переробки;
  • дозволить встановити контроль та посилити відповідальність усіх суб'єктів господарювання; 
  • забезпечить прозоре та безперервне фінансування збирання та рециклінгу відходів електричного та електронного обладнання.

Міндовкілля прийматиме зауваження та пропозиції до законопроєкту до 26 січня на електронну адресу pekarska.o@mepr.gov.ua, або пошту: вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 18 вересня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №10066 "Про упаковку та відходи упаковки", який вводить розширену відповідальність виробника (РВВ).

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, на яких стадіях розробки знаходяться необхідні для подолання сміттєвої навали законодавчі норми.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України