На АМКР проведуть позапланову перевірку через аварійний викид забруднюючих речовин shutterstock

На АМКР проведуть позапланову перевірку через аварійний викид забруднюючих речовин

Ганна Велика

Попередньою причиною аварійного викиду забруднюючих  речовин у повітря вважають раптове знеструмлення виробничих потужностей від ДТЕК

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець підписав наказ про проведення позапланової перевірки ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” на вимогу Державної екологічної інспекції Придніпровського округу.

Про це повідомило Міндовкілля.

Державні інспектори мають з’ясувати причини виникнення аварійної ситуації на підприємстві 23 червня, через які відбулося перевищення максимальних разових концентрацій пилу та CO2. Вони також перевірять, чи виконали працівники гірничо-металургійного комбінату всі необхідні першочергові адміністративні дії у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

mepr.gov.ua

Держекоінспекція через 5 днів після проведення позапланової перевірки повідомить Міндовкілля про її результати.

У Міндовкіллі повідомили, що ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” має чинний дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами від 05.01.2022 №UA12060170010378670-І-0094. Він встановлює дозволені норми викидів від роботи підприємства та містить перелік необхідних заходів у разі аварій.

Відповідно до вимог цього дозволу, після виникнення надзвичайної ситуації 24 червня АМКР поінформував Міндовкілля і ДЕІ про те, які заходи провели працівники на коксохімічному виробництві для локалізації та ліквідації аварії, у тому числі для мінімізації впливу на довкілля та здоров'я населення.

Підприємство повідомило, що о 8:00 ранку займання на коксохімічному виробництві вже ліквідували, з 8:00 до 10:00 провели охолодження конструкцій обладнання коксового цеху №1 водою. Представники АМКР запевнили, що виконали необхідний комплекс заходів задля ліквідації надзвичайної ситуації.

За інформацією ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”, 23 червня на своєму автоматизованому пості спостереження №2 вони зафіксували перевищення концентрацій по пилу та CO2 з 07:00 до 07:20 ранку при північному напрямку вітру.

Раніше заступниця голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна інформувала про те, що попередня версія причин аварії підтвердилася: сталося раптове знеструмлення виробничих потужностей від ДТЕК.

Як ЕкоПолітика повідомляла раніше, 23 червня Кривий Ріг та навколишні громади накрило щільним димом через аварію на АМКР.

25 червня ми інформували про те, що ДЕІ подала запит на проведення позапланової перевірки АМКР після аварії.

Читайте також
Глобальні викиди CO2 від енергетики досягнуть піку цього року, – DNV 
Глобальні викиди CO2 від енергетики досягнуть піку цього року, – DNV 

Експерти наполягають, що потрібен більший прогрес у зменшенні обсягів парникових газів

Держпідприємство сплатило майже 1,3 млн грн за несанкціоновані викиди 
Держпідприємство сплатило майже 1,3 млн грн за несанкціоновані викиди 

Суд задовольнив позов екоінспекції у повному обсязі

У 2023 році світ побив новий рекорд за обсягом утворених парникових газів, – JRC
У 2023 році світ побив новий рекорд за обсягом утворених парникових газів, – JRC

Його обумовили, головним чином, країни з економіками, що розвиваються

На ДМЗ проведуть позапланову перевірку через численні скарги від мешканців Дніпра 
На ДМЗ проведуть позапланову перевірку через численні скарги від мешканців Дніпра 

Про її результати екочиновники пообіцяли повідомити додатково