Мешканці Охтирки поскаржилися на злив відходів з мʼясокомбінату в озеро

Мешканці Охтирки поскаржилися на злив відходів з мʼясокомбінату в озеро

Катерина Бєлоусова

Іноді до озера приїжджає 12 фур з відходами на день

Мешканці Охтирки, що на Сумщині, поскаржилися на злив ймовірно неочищених рідких відходів з Богодухівського м'ясокомбінату в озеро Ігнатенкове.

Люди зверталися в міську раду, Державну екологічну інспекцію, поліцію, але допомоги не отримали і збираються самотужки перекрити доступ вантажівок до озера “їжаками”, повідомляє Суспільне.

Місцеві мешканці розповіли, що за їхніми спостереженнями озеро забруднюють вже кілька місяців. До водойми приїжджають фури з 20-тонними бочками, які зливають бордово-червону рідину в очерет. Іноді до озера приїжджає 12 таких машин.

“Приїжджає величезна біла така машина, і мене обдає цим неприємним запахом. Це відбувається вже тижня два-три, це я особисто чула цей запах”, – сказала місцева мешканка Ольга Косарєва.

Охтирчани розповіли, що вони сфотографували деякі машини та звернулися до поліції. Згодом правоохоронці відповіли на звернення.

“У відповіді написано: документи на дорогу є, товаротранспортна накладна є, порушень ніяких немає. Документи Богодухівського м’ясокомбіната. Нас, як жителів, обурює: чому Харків не переробляє, Богодухів не переробляє оці м’ясні відходи? Чому нам в Охтирку?”, – сказала місцева мешканка Лідія Блінова.

Зазначається, що журналісти звернулися до Богодухівського м'ясокомбінату з проханням роз’яснити ситуацію, але відповіді не отримали. А у міській раді заявили, що питання забруднення вод не належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

“Підприємство – надавач цієї послуги – це приватне підприємство. Ми не маємо права вмішуватись у його роботу. Чи надавало підприємство послуги по утилізації відходів, чи не надавало, в мене офіційної відповіді немає”, – сказав міський голова Павло Кузьменко.

На підприємстві, яке займається очищенням стічних вод, розповіли, що мають договір на перероблювання рідких відходів виробництва Богодухівського м’ясокомбіната і працюють з ними відповідно до природоохоронного законодавства.

“Приймається згідно наших норм, у прийомний резервуар, куди ми перевозимо всі рідкі відходи автотранспортом, зливаємо туди, і потім вони проходять повний цикл нашого водоочищення, той же, що і стічні води міста”, – сказав інженер ТОВ “Водоторгприлад” Олександр Давидов.

Зазначається, що охтирчани зверталися в Держекоінспекцію, яка виявила, що рівень кисню в озері майже ушестеро нижчий за норму. За даними екоінспекторів, у 2022 році російський обстріл пошкодив очисні споруди на Ігнатенковому через що в озеро потрапили неочищені стічні води.

Нагадаємо, на Волині судитимуть директора мʼясокомбінату з Володимирського району, який організував злив відходів з тваринних туш у лісосмугу поблизу села Озютичі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Харківщині у Змійові каналізаційні нечистоти з очисних споруд у великій кількості потрапляють до річки Мжа, яка є притоком Сіверського Дінця, що може спровокувати екологічне лихо.

Читайте також
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото

Правоохоронці для достовірності опечатали відібрали проби для аналізу води

У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти
У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти

На березі озера побудували котеджі під виглядом нежитлових приміщень

У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото
У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото

Комунальники встановили захисні бони та засипали витік сорбентом