МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів shutterstock

МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів

Катерина Бєлоусова

З 2020 року МЕА замінили модель для прогнозів зі "сценарію поточної політики" на “сценарій заявленої"

Колишній радник експрезидента США Джорджа Буша з питань енергетики та президент науково-аналітичної компанії Rapidan Energy Роберт Макнеллі звинуватив Міжнародне енергетичне агентство у тому, що їхні звіти стали політизованими та спотворені цілями урядів щодо низького рівня викидів вуглецю.

На думку Макнеллі прогнози щодо піка попиту на викопне паливо створюють значні ризики для глобальної енергетичної системи через недостатнє інвестування в нафту і газ, що загрожує енергетичній безпеці, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що щорічні звіти МЕА впливають на урядову політику та рішення щодо інвестицій в енергетику. 

"МЕА відхилилося від своєї місії “сторожового пса енергетичної” безпеки, – сказав Макнеллі. – Його довгостроковим енергетичним прогнозам більше не можна довіряти".

Проте на захист МЕА стали експерти з питань енергетики. 

"Було б набагато гірше для енергетичної безпеки, яка є основою місії МЕА, ігнорувати ризики зміни клімату або не отримати дані, необхідні для розуміння того, що насправді потрібно для вирішення кліматичних викликів", – сказав директор та засновник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Джейсон Бордофф.

В матеріалі розповіли, що заява Макнеллі зокрема пов'язана з тим, що з 2020 року МЕА замінили модель "сценарій поточної політики" (CPS). Завдяки CPS МЕА враховувало політику, яка існувала на певну дату, а потім прогнозувало її на майбутнє. Цю модель замінили на “сценарій заявленої політики" (STEPS) для прогнозів, що базуються на останніх політичних рішеннях.

У Bloomberg пояснили, що протягом року МЕА збирає енергетичну статистику та політичні заяви з усього світу для підготовки звіту. Окрім STEPS, Агенство також розробляє:

  • сценарій оголошених обіцянок (APS), який припускає, що всі національні енергетичні та кліматичні цілі досягаються повністю та вчасно;
  • сценарій чистого нульового викиду до 2050 року (NZE), який передбачає, що світові вдасться обмежити глобальне потепління до 1,5℃.

В МЕА пояснили, що CPS давало малоймовірні результати. Наприклад, модель враховувала пільги та інші стимули для обʼєктів зеленої генерації в майбутньому лише з наявних програм. Проте після їхнього завершення країни запускають нові проєкти, що ігнорувала система.

Нагадаємо, очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль заявив, що світ перебуває на початку кінця ери викопного палива. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства рекордне виробництво електроенергії з джерел з низьким рівнем викидів, зокрема ядерної та відновлюваної, має покрити все зростання світового попиту на електроенергію до 2026 року.

Читайте також
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"

"Нова Енерджи" буде займатися генерацією енергії на регулярній основі

Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату
Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату

Документ містить основні цілі, яких Україна прагне досягти у сферах енергетики та клімату до 2030 року

Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників
Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників

У 2024 році благодійники планують передати 2 тисячі таких систем

Зелена генерація покриє все зростання світового попиту на енергію до 2026 року – МЕА
Зелена генерація покриє все зростання світового попиту на енергію до 2026 року – МЕА

За прогнозами, частка викопного палива у світовій генерації знизиться з 61% у 2023 році до 54% ​​у 2026