Литва допоможе Україні виробляти тепло з біоенергетики

Литва допоможе Україні виробляти тепло з біоенергетики

Катерина Бєлоусова

Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетики

Україна підписала Меморандум з Литовським енергетичним агентством в рамках якого партнери розроблять пропозиції щодо середньо- та довгострокові плани для відновлення енергосистеми.

Основним фокусом проєктів стане використання біоенергетики у системі централізованого теплопостачання, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України у Facebook.

Зазначається, що представники Держенергоефективності та Посольства Литви в Україні після підписання документа провели експертну зустріч. Вони обговорили напрями співпраці у сфері сталого енергетичного розвитку та збільшення використання альтернативних видів палива.

Аташе з питань енергетики Посольства Литви в Україні Лаура Пушінскайте підкреслила, що наразі Литва реалізується проєкт "Відновлення України: співпраця в енергетичній сфері".

В пресслужбі пояснили, що українсько-литовська команда працюватиме над рішеннями щодо використання біомаси для централізованого теплопостачання, зокрема за технологією високоефективної когенерації. Також планується розробка фінансових інструментів для залучення приватного сектору та підготовка проєктних пропозицій. 

"Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетики. Ми цінуємо ініціативність Литви поділитися своїм унікальним досвідом переходу на теплову енергію з біомаси. Для українських громад, які потерпають від енерготерору з боку росії, вкрай важливо мати дієві альтернативи, які дозволять стати менш енергозалежними", – сказала директорка департаменту розвитку відновлюваної енергетики Держенергоефективності Олена Ленська.

Зазначається, що за результатами перемовин сторони: 

  • домовилися співпрацювати у рамках фокус-груп;
  • провести детальний аналіз стану сектору теплопостачання та можливостей переходу на біомасу; 
  • розглянути потенційні проєкти із використанням альтернативних видів палива у громадах.

Нагадаємо, Україна підписала меморандум з литовським Міжнародним енергетичним кластером щодо енергоефективності та декарбонізації. Співпраця також передбачатиме розвиток альтернативних видів палива та високоефективної когенерації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO)  допоможе запустити Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації в Україні.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей