У США міжнародний аеропорт Далласа Форт-Верта є одним із перших великих центрів, що переробляє олію з фритюрниць у ресторанах DFW McDonald's на реактивне паливо, розвиваючи сталу енергетику.
Для цього олію від картоплі фрі та McNuggets проціджують, нагрівають та додають до неї водень, повідомляє NBC News.
За словами представників аеропорту, таке відпрацьована кулінарна олія дуже ефективно переробляється та перетворюється на реактивне паливо.
"Якщо ви міжнародний аеропорт Далласа Форт-Ворт і у вас є фритюрниця у вашому ресторані — ви переробляєте олію. Коли вже немає такої якості, щоб приготувати цю чудову картоплю фрі, і ми можемо її перепрофілювати, чому б вам не зробити це?", — сказав франчайзі DFW McDonald's Чалмер МакВільямс.
Пратік Чандхок, менеджер технічних служб з екологічного авіаційного палива в х'юстонській Neste US Inc., сказав, що хімічний склад олії та палива для реактивних двигунів достатньо близький.
"Якщо ви подивитеся на будь-яку нафту, то всі вони мають ці будівельні молекули, вуглеводні. Ми можемо взяти ці атоми, а потім зробити чарівну обробку на наших нафтопереробних заводах і фактично імітувати хімію реактивного палива", – сказав він.
Чандхок також впевнений, що паливо на основі фритюрниці є точно таким же, як і все інше нафтове паливо, яке сьогодні надходить у літаки Америки.
Нагадаємо, пасажирський водневий літак встановив світовий рекорд висоти.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, McDonald’s даватиме нове життя використаним паперовим стаканам.