Лідери енергетичних галузей звернулися до Європарламенту щодо ETS і CBAM: чого вимагають shutterstock

Лідери енергетичних галузей звернулися до Європарламенту щодо ETS і CBAM: чого вимагають

Олена Яценьо

Вони зажадали полегшення регуляторної бази в кількох сферах

Європейські лідери енергетичних інтенсивних галузей висловили своє занепокоєння через останні регуляторні зміни щодо торговельної системи викидів (ETS) та запланованого впровадження механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM).

Вони зажадали полегшення регуляторної бази в кількох сферах. Свої зауваження та пропозиції озвучили в спільному листі до Європарламенту напередодні пленарного засідання, де мають ухвалити остаточні рішення щодо ETS і CBAM.

Підписанти листа наголосили, що вони підтримують цілі Європейського зеленого курсу. "Наші компанії вживають конкретних дій на декількох технологічних напрямах, щоб забезпечити суттєві скорочення викидів і кліматичну нейтральність до 2050 року", — сказано в листі. Утім, вважають, що потрібні передбачувані та сприятливі політичні рамки, а не різкі кроки.

"Наші підприємства повинні планувати інвестиції, щоб забезпечити наш енергетичний перехід не лише на єдиному ринку, але й у глобальному контексті, де кліматичні амбіції та ціноутворення в Європі набагато сильніші, ніж в інших регіонах, з якими ми повинні конкурувати", — ідеться далі в листі.

Представники бізнесу зазначили, що досягнення кліматичних цілей ЄС до 2030 та 2050 років потребує безпрецедентних інвестицій, із чітким бізнесом-планом для кожного проєкту. Щоб досягти їх, компанії вимагають полегшення регуляторної бази, яка забезпечувала б високий ступінь передбачуваності та юридичної визначеності, особливо в таких сферах:

1. Безпечний і конкурентоспроможний доступ до сталої енергії та сировини із сильним акцентом на підвищення незалежності від обладнання третьої країни;

2. Фінансування підтримки досліджень, розроблення та підвищення рівня проривних технологій за допомогою фронталізації фінансування проєктів, що готуються до першого роду.

3. Зосередження на матеріальній і технологічній нейтральній політиці для розроблення свинцевих ринків для кліматично нейтральних продуктів, що з'єднують початковий розрив у витратах із звичайними.

4. Ефективні заходи, що вирівнюють ігрові умови за допомогою міжнародної конкуренції, де їхні домашні ринки не поділяють однакові кліматичні амбіції.

5. Законодавство повинно супроводжувати цей перехід із передбачуваними заходами та реалістичними термінами.

Тим часом останні пропозиції щодо ETS та CBAM послаблюють положення про витоки вуглецю, ще більше збільшують односторонні регуляторні витрати та завдають шкоди конкурентоспроможності європейських галузей на ЄС або міжнародних ринках.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Комітет із питань захисту довкілля у Європейському парламенті проголосував за Механізм прикордонного вуглецевого регулювання (CBAM) та реформу Системи торгівлі викидами (ETS), які є інструментами для досягнення ЄС кліматичних цілей у межах пакету Fit for 55. Таке рішення має підтвердити голосування, яке відбудеться на пленарному засіданні в червні.

Нагадаєио також, Європейська асоціація сталі Eurofer написала відкритий лист до Європейського парламенту та країн-членів щодо змін у системі торгівлі викидами ЄС (ETS), які, переконані в асоціації, "зірвуть" перехід до зеленого виробництва сталі у Європі.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати