Країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" при зниженні рівня вуглекислого газу, – ECNO shutterstock

Країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" при зниженні рівня вуглекислого газу, – ECNO

Ганна Велика

Аналітики впевнені, що для досягнення кліматичної мети зі скорочення викидів парникових газів потрібно подвоїти інвестиції у заходи “зеленого переходу”

Європейська обсерваторія кліматичної нейтральності (European Climate Neutrality Observatory – ECNO) опублікувала звіт "Стан прогресу ЄС на шляху до кліматичної нейтральності 2024", в якому констатувала, що недостатнє фінансування уповільнює перехід до кліматичної нейтральності й закликала збільшити інвестиції у природне поглинання вуглекислого газу.

Про це йдеться у звіті ECNO, оприлюдненому на їхньому сайті.

У ньому фахівці стверджують, що країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" у своїх зусиллях знизити рівень вуглекислого газу, оскільки природні поглиначі вуглецю продовжують зникати, а відсутність інвестицій у клімат ставить під загрозу прогрес. Вони вважають "терміновим" вжиття заходів для інвестування в природне видалення вуглекислого газу шляхом заохочення більшої різноманітності порід дерев.

"Існує нагальна потреба в подальшому розширенні стійких практик у лісовому господарстві та сприянні відновленню, лісовідновленню та сталому управлінню", — йдеться у звіті.

Згідно зі звітом, дефіцит кліматичних інвестицій у 2022 році склав €406 млрд, тобто бракує 50% інвестицій для переходу до досягнення кліматичних цілей.

Аналітики ECNO вважають, що без "повороту у фінансуванні" кліматичний перехід "може провалитися". Вони послалися на дані колег-дослідників, які підрахували, що для досягнення кліматичної мети зі скорочення чистих викидів парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року необхідно подвоїти інвестиції.

"Необхідний потужний політичний поштовх для перенаправлення фінансових потоків на фінансування перехідного періоду, включаючи поступову відмову від субсидій на викопне паливо, а також для подолання інвестиційного розриву", – рекомендують фахівці у звіті.

Хоча приватні інвестиції в чисті технології зросли, для прискорення переходу необхідно прискорити інвестиції в критично важливих сферах, попередили в ECNO, зокрема, в:

  • енергоефективну реконструкцію будівель;
  • встановлення електричних теплових насосів;
  • розширення вітрової та сонячної енергетики;
  • вдосконалення електромережі;
  • розвиток залізничного та громадського транспорту, а також пасажирських транспортних засобів із нульовим рівнем викидів та відповідних станцій підзарядки.

Клара Каліпель, науковий співробітник Інституту економіки клімату та експерт ECNO, зазначила, що субсидії на викопне паливо майже потроїлися між 2021 і 2022 роками, досягнувши €190 млрд на тлі кризи викопної енергетики, і цю суму можна було б використати натомість для сприяння впровадженню чистих технологій і просування "зеленого переходу".

Ейке Карола Велтен, провідний автор звіту ECNO та старший науковий співробітник Екологічного інституту, впевнена, що в найближчі роки ми побачимо подальше просування "зеленої" політики в перехідному періоді в економіці та суспільстві.

У травні ЕкоПолітика розповідала, що великі бізнеси змагаються за €40 млрд від ЄС на скорочення викидів вуглецю.

Читайте також
Німеччина змінює два фундаментальних принципи схеми субсидування ВДЕ
Німеччина змінює два фундаментальних принципи схеми субсидування ВДЕ

Також вже є деталізований план будівництва резервних електростанцій

Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві
Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві

Фермери будуть зобов’язані його сплачувати, починаючи з 2023 року

Великі бізнеси змагаються за 40 млрд євро від ЄС на скорочення викидів вуглецю
Великі бізнеси змагаються за 40 млрд євро від ЄС на скорочення викидів вуглецю

Європейський Союз має вирішити, скільки ризиків готовий взяти на себе, інвестуючи гроші платників податків у нові технології