Країни G-20 планують потроїти зелені потужності до 2030 року

Країни G-20 планують потроїти зелені потужності до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Споживання вугілля досягло рекорду у 2022 році і залишиться на тому ж рівні у 2023

Країн G-20 планують потроїти потужності відновлюваної енергетики до 2030 року та запропонували підтримку технологій, які можуть підтримувати використання викопного палива.

Така пропозиція зменшила занепокоєння з боку одних з найбільших світових експортерів викопного палива – росії та Саудівської Аравії, через які раніше угода зайшла в глухий кут, повідомляє Bloomberg.

За словами людей, знайомих з ходом переговорів, члени G-20 візьмуть на себе зобов’язання підтримувати й стимулювати зусилля щодо збільшення виробництва зеленої енергії. Окрім того, “Група двадцяти” також закликатиме до поштовху в розгортанні технологій зменшення викидів, зокрема уловлювання вуглецю. Це може скоротити викиди від використання газу, вугілля та нафти.

Зазначається, що такий результат переговорів дає новий імпульс енергетичному переходу. Адже глобальні занепокоєння щодо безпеки постачання та витрат почали розмивати прогрес у відході від викопного палива. Це також посилить кліматичні амбіції на саміті COP28.

“Деякі країни Близького Сходу закликали на цих переговорах до ширшого використання технологій уловлювання вуглецю або інших технологій скорочення викидів”, – заявив міністр енергетики Індії Радж Кумар Сінгх.

В матеріалі пояснили, що технологія вловлювання вуглецю спрямована на уловлювання CO2, який виділяється під час спалювання палива, зокрема на електростанціях, для обмеження впливу на клімат. Компаніям важко подолати технічні перешкоди і наразі вони уловлюють близько 0,1% світових викидів щороку. 

Кліматичні активісти критикують цей процес як виправдання для нафтових гігантів підтримувати виробництво викопного палива.

“Збільшення потужностей відновлюваної енергії вважається вирішальним для досягнення кліматичних цілей, оскільки на виробництво електроенергії припадає приблизно третина глобальних викидів”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що попри рекордне збільшення сонячної та вітрової генерації в Китаї та прискорення розгортання в Європі та Північній Америці, світ залишається глибоко залежним від вугілля та газу для виробництва електроенергії. В Міжнародному енергетичному агентстві заявили, що споживання вугілля досягло рекорду у 2022 році і залишиться на тому ж рівні у 2023.

Нагадаємо, звіт Statistical Review of World Energy показав, що рекордне зростання потужностей відновлюваних джерел енергії до 266 ГВт не вплинуло на домінування викопного палива у 2023 році.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Міжнародного енергетичного агентства показав, що частка відновлюваної енергії у світовому виробництві електроенергії може перевищити вугільну генерацію вже у 2024 році.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки