Користувачі Інтернету вбивають планету не менш ніж літаки shutterstock

Користувачі Інтернету вбивають планету не менш ніж літаки

Катерина Бєлоусова

Один пошук у Google може створити до 7 грамів викидів вуглецю

2,5 мільярда користувачів мережі Інтернет щороку створюють 830 мільйонів тонн викидів вуглецю, що аналогічно викидам від світових авіаперевезень, або ж 2% викидів людства.

Про те, як кожен користувач може зменшити свій вуглецевий онлайн-слід та звідки він береться повідомляє Green Queen.

За прогнозами експертів викиди мережі будуть збільшуватися. Хоча дані в Інтернеті практично невидимі, їх потрібно обробляти та зберігати у величезних центрах обробки даних по всьому світу, які цілодобово живляться, щоб пересилати інформацію.

В матеріалі пояснили, що технологічним компаніям доводиться виробляти та постачати інтернет-обладнання, зокрема сервери, комп’ютери та телефони. Вони  потребують величезної кількості ресурсів та енергії в процесі виготовлення. Також створюють викиди при транспортуванні.

Окрім того, ці пристрої отримують живлення та охолоджуються. Для цього електрика береться з мережі, тобто з вугілля, газу чи нафти, а не з відновлювальної енергії, що також створює викиди вуглецю.

“Кожен окремий пошук вимагає використання кількох серверів, які надсилають інформацію туди-сюди”, – йдеться у матеріалі. 

За даними Climate Care, лише один пошук у Google може призвести до викидів від 0,2 до 7 грамів СО2, а 7 грамів вуглецю дорівнює проїзду автомобіля на 16 метрів. Електронні листи, які містять багато інформації або надіслані кільком контактам, можуть генерувати до 50 грамів СО2. 

В матеріалі назвали кілька порад для мінімізації вуглецевого сліду:

  • налаштувати параметри живлення;

Вимкнення приладів, монітора та сплячий режим допоможе заощадити енергію, коли ними не користуються.

  • зупинити відстеження даних;
  • зменшити яскравість екрана;

Відділ сталого розвитку Гарвардського університету рекомендує затемнити монітори та екрани на 30%, щоб зменшити значну кількість енергії та зменшити напругу очей.

  • завантажувати музику та відео, або використовувати більш екологічні сервіси потокового передавання.

В матеріалі пояснили, що потокове передавання музики та відео вимагає величезних обсягів даних, які передаються між серверами, що споживає багато енергії та викидів порівняно із завантаженням. Адже останнє передбачає отримання даних із серверів лише один раз.

Нагадаємо, кількість електронних відходів через глобалізацію, пришвидшену технологічним розвитком та ескалацією військових конфліктів, стрімко збільшується. Це спричиняє кризу ресурсів, які можуть закінчитися в наступному столітті. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2, а розсилка мільярда таких листів  дорівнює роботі 3 млн автомобілів.

Читайте також
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику

Яку кількість фахівців довкіллєвих спеціальностей щороку готують українські ЗВО

Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд