Концентрація вуглецю в повітрі досягла рекордного максимуму — вчені 

Концентрація вуглецю в повітрі досягла рекордного максимуму — вчені 

Маргарита Толстих

Якщо до 2050 року повністю не припинити викиди вуглецю в атмосферу, глобальну зміну клімату вже не можна буде зупинити

Вчені з обсерваторії Мауна-Лоа та Каліфорнійського університету Сан-Дієго зафіксували у повітрі рекордно високі показники концентрації вуглецю. Про це повідомляє The Guardian.

Дослідження одночасно проводили працівники обсерваторії на Гаваях та університету в США. Висновки науковців ідентичні. Зараз в атмосфері накопичилася велика кількість вуглецю. Це — найбільший показник з початку промислової революції.

Атмосферні концентрації парникових газів у березні становили в середньому 417,14 частини на мільйон. За словами вчених, це абсолютний рекорд. Попередній рекорд щомісячної концентрації вуглекислого газу становив 417,10 мільйонних часток у травні 2020 року.

На чистоту повітря не вплинуло навіть те, що за рік пандемії коронавірусу більшість промислових гігантів світу  скоротили своє виробництво. Таким чином, зменшили і викиди вуглецю в атмосферу.

"Можливо, викиди зменшувалися. Але людська діяльність все ще провокує виділення великої кількості вуглекислого газу. Тому його атмосферна концентрація обов’язково зросте", - коментує ситуацію професор  з Імперського коледжу в Лондоні Мартін Зігерт.

Подальші прогнози теж не оптимістичні. Щоб стримати підвищення температури, необхідно повністю припинити викиди в атмосферу вже у 2050 році. Це пов'язано з тим, що знадобилося лише 30 років, щоб досягти 50% вище доіндустріального рівня викидів вуглецю.

Як писала ЕкоПолітика раніше, на Гаваях зафіксували історичний максимум вуглецю в повітрі. Заміри зробила обсерваторія, яка вже десятки років стежить за забрудненістю атмосферного повітря.

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху