Мера Києва Віталія Кличка закликають забовʼязати ресторани та супермаркети сортувати органічні відходи за прикладом Нью-Йорка у США.
Про те, що кияни мають показати приклад всій Україні написав розробник програми для компостування BioBin і керівник рециклінгової компанії GreenAge Артем Миргородський на своїй Facebook-сторінці.
Щороку в Києві викидають близько 1,5 мільйонів тонн сміття, з яких 45% це органіка, а 20% – відходи бізнесу.
“В ЄС це злочин в 2022 році везти органіку напряму на полігон”, – пише Миргородський.
Щоб компостувати органічні відходи він запропонував наступний алгоритм:
- Зобов'язати спершу сортувати заклади та івенти найбільшої площі/участі городян.
- Дозволити бізнесу самому вибирати, хто компостує його органіку, а не навязувати комунальні підприємства.
- Профільному департаменту розробити комунікацію з чіткими правилами.
- Впровадити контроль і обовязкову звітність операторів.
“Якщо потрібна консультація, я залюбки візьмусь за такий проект в столиці. Ми єдині, хто обслуговує київський бізнес”, – зазначив Миргородський.
Нагадаємо, жителі Львова встановили рекорд зі здачі органічних відходів у січні.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у дитсадках і школах Луцька дітей навчають сортувати й компостувати відходи.