Киянин вигодував салом родину червонокнижних дятлів facebook.com/denis.stagi

Киянин вигодував салом родину червонокнижних дятлів

Катерина Бєлоусова

В Україні живуть всього лише 700-900 пар таких дятлів

Киянин Денис Стаджі облаштував для птахів годівничку з салом на своєму балконі поблизу стадіону “Старт”, яка допомогла вижити парі червонокнижних білоспинних дятлів та їхнім пташенятам.

Зазвичай ці птахи живуть в старовікових лісах і не виживають у місті, проте завдяки турботі містян вони змогли не тільки вижити, а й виховати двох пташенят, написав Стаджі на своїй сторінці у Facebook.

Він розповів, що облаштував годівничку наприкінці осені, а навесні вже планував її зняти, адже для птахів зʼявилося більше природньої їжі. Проте одного дня у квітні до годівнички завітав раніше невідомий птах, який виявився білоспинним дятлом.

Стаджі підкреслив, що в Україні живуть всього лише 700-900 пар таких дятлів. Спершу він припустив, що це самотній птах, який вилетів з чиєїсь клітки. 

“Дятел почав прилітати "на сало" регулярно, їв з апетитом, завзято довбав дзьобом разом із салом балконні перила. А незабаром до нього приєдналася самочка – вона клювала сало делікатніше і взагалі поведінкою сильно відрізнялася від самця”, – поділився він, припустивши, що птахи мігрували через війну. 

Пан Денис зазначив, що птахи також намагалися знайти на його балконі личинок комах, пошкодивши перила. Дятли оселилася на високих деревах на території стадіону "Старт" через дорогу від його будинку та прилітали поїсти двічі-тричі на день. Птахи активно захищали свій новий дім від ворон та інших конкурентів.

“Я не раз бачив з балкона, як самець дятла з гучним криком пікірує на ту чи іншу ворону, проганяючи її зі спостережного пункту на гілці дерева чи вуличному ліхтарі”, – розповів він, підкресливши, що дятел втричі менший за ворону.

Стаджі додав, що на початку травня стало зрозуміло, що самочка відкладає яйця: її боки округлилися, а рухи стали дуже обережними. 

“Натомість частіше прилітала на сало. Потім на кілька днів дятли зникли. А потім почали прилітати за салом кожні 20-30 хвилин. Стало зрозуміло: вивелися пташенята, – поділився він. – І дятел, і дятліха помітно схудли. Прилітали, відривали шматки сала, і прямо в дзьобі несли їх у гніздо – годувати пташенят”.

Він розповів, що за першою порцією їжі дятли прилітали рівно о 4-й годині ранку. І якщо годівничка була порожньою – птахи починали сильно шуміти, щоб люди прокинулися та погодували їх.

“Голоси дятлів ми теж добре розрізняли. Коли один із пари прилітав на балкон – він робив один різкий і гучний крик, повідомляючи партнеру, що все гаразд. А якщо подружжя прилітало разом – то спілкувалися, тихо ніжно буркуючи, майже як голуби. Виглядало це дуже ніжно. А ми спостерігали – благо, нас дятли практично не боялися”, – сказав Стаджі.

Він додав, що так тривало близько місяця, а потім дятли прилетіли зі своїми двома пташенятами-злітками. З часом, візити дятлів стали рідкісними, а потім птахи взагалі зникли. Ймовірно вони повернулися у дику природу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві у мікрорайоні Бортничі, що у Дарницькому районі, енергетики змонтували спеціальну платформу для гнізда лелек на електростовпі.

Читайте також
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу

У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох
У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох

Ймовірною причиною загибелі лебедів називають вірусну інфекцію або годування хлібом