Киян закликали здавати пластикові пляшки, щоб допомогти військовим на фронті shutterstock.com

Киян закликали здавати пластикові пляшки, щоб допомогти військовим на фронті

Катерина Бєлоусова

Відсортовані відходи можна віднести на станцію самостійно або замовити доставку в Uklon

У Києві громадська організація Yapomoga перетворює відсортовані пластикові пляшки та кришки на очні протези для військових та деталі для бойових дронів ЗСУ, що наближає перемогу.

Вони, спільно з компанією Uklon, запустили ініціативу “Вторсировину відправляй – перемогу наближай”, повідомляє Yapomoga у Facebook.

“Не викидаючи, а бережно сортуючі та здаючи чисту та суху вторсировину на подальшу переробку Япомога, ви можете не лише поліпшити екологічний стан нашої країни, а й пришвидшити перемогу – це наразі, найголовніша наша мета!”, – наголосили в повідомленні.

На переробку приймають:

  • Пластикові кришечки HDPE, з яких роблять деталі для дронів;
  • PET – пластикові пляшки (прозорі, голубі, зелені та коричневі, окрім непрозорих – жовтого, чорного та білого кольорів), пакети для молока і кефіру, ємності для розливу прохолодних напоїв, соків. Цей матеріал відмінно підходить для вторинної переробки й тому не забруднює навколишнє середовище;
  • HDPE – пляшки та інша тара для потреб харчової, хімічної, фармацевтичної промисловості;
  • LDPE – гладкий і еластичний матеріал. "Нешуршащіе" пакети, сміттєві пакети, іграшки, брезенти, плівки, кришки для пляшок 19 літрів, стрейч-плівка. Цей матеріал піддається переробці та вторинному використанню;
  • PP – спортивні шейкери, пляшечки для дітей, контейнери для їжі, ємності під йогурт, трубочки для напоїв. Матеріал піддається переробці;
  • Папір: ящики картонні, картон, папір, паперову упаковку, газети, журнали, зошити, альбоми, листівки, поліграфію. Їх потрібно максимально стиснути, прибрати швидкозшивачі.
  • Алюмінієві пляшки, фольгу, металеві банки;
  • Скло;
  • Тара типу Tetra Pak та інші, в які зазвичай наливають соки та молочну продукцію. Важливо промити тару та викинути до контейнера з пластиком, оскільки це комбінована упаковка, попередньо відкрутивши кришку/розрізавши/відкривши.

В повідомленні зазначили, що Yapomoga не приймає на переробку чеки, серветки, пергамент, папір, який забруднений їжею, жиром чи рідиною, паперові горнятка. А також термостійкий або кришталевий посуд, ударостійке скло, кераміка.

Відсортовані відходи можна віднести на станцію сортування самостійно за адресою: вул. Будіндустрії 2 (пн-пт з 10:00 до 18:00), або замовити доставку в Uklon (за тарифами сервісу). 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві зоозахисники збирають використані одноразові електронні сигарети (вейпи), щоб освітлювати вольєри своїх підопічних.

Читайте також
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Від соломи до велосипедних запчастин — будь-які відходи можна використати повторно

На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру