Київрада відповіла на звинувачення у махінаціях з Галерним островом uk.wikipedia.org

Київрада відповіла на звинувачення у махінаціях з Галерним островом

Катерина Бєлоусова

На Галерний острів неодноразово “зазіхали” забудовники

Депутатка Київської міської ради, членкиня екологічної комісії Юлія Лимар заявила, що місцева влада не блокує створення пам'ятники природи "Ліс орхідей" на Галерному острові, а готує всебічне підґрунтя для заповідання.

Частина "Лісу орхідей" знаходиться в оренді, тому створення заповідного об'єкта має бути погоджено з землекористувачем на етапі створення, щоб уникнути ймовірних оскаржень рішення в суді, повідомляє Tvoemisto.tv.

Зазначається, що екоактивісти звинуватили Лимар у блокуванні створення заповідника, щоб віддати ділянку під забудову. 

Вона наголосила, що частина “Лісу орхідей” знаходиться в оренді з 2007 року. Тому аби створити об‘єкт природно-заповідного фонду треба погодити це з землекористувачем на етапі створення. Однак у пакеті документів, що були представлені на розгляд екологічної комісії 8 березня, такого погодження не було. Тому розгляд перенесли. 

"Я запропонувала комісії, аби уникнути правової колізії, доручити Управлінню екології та природних ресурсів КМДА розробити дорожню карту створення об‘єктів ПЗФ у Києві. Відповідне рішення комісія ухвалила одноголосно. Такий документ має бути представлений на найближчому засіданні комісії", – пояснила Лимар.

За її словами, у Києві часто оскаржують рішення щодо створення нових заповідних обʼєктів у судах. Через процедурні порушення вимог законодавства місто часто програє справи. Тому в комісії вирішили дотриматися всіх вимог перед створенням заповідника.

Вона наголосила, що авторка проєкту рішення про створення "Лісу орхідей" Ксенія Семенова погодилася з пропозицією комісії комплексно вирішити питання заповідання.

Лимар додала, що лише за 2022 рік комісія з питань екології розглянула майже 200 проєктів рішень щодо об‘єктів ПЗФ й більшість з них реалізували.

В матеріалі наголосили, що на Галерний острів неодноразово “зазіхали” забудовники. Однак пам'ятник природи, що захистить ділянку від посягань на зведення будівель, досі не створено.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві на Галерному острові можуть збудувати розважальний комплекс та будинки.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.