У поводженні з відходами Києву потрібно переймати досвід Львова, зокрема відкрити компостувальну станцію.
Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив розробник додатку для компостування BioBin Артем Миргородський.
Він вважає, що Львів кращий і швидший за Київ тому, що рік тому саме в місті Лева запустили "першу в 38-мільйонній країні станцію компостування".
"Увесь світ дійшов до розуміння, що поводження з відходами — це насамперед робота з біовідходами й компостування та закриття/обмеження полігонів. До речі, у Німеччині відокремлення органіки (біовідходів) є обов'язковим із 2015 року, у Нідерландах — із 1995-го. Після трагедії в Грибовичах Львів закрив полігони", — нагадав Миргородський.
У публікації він наголосив, що міська влада залучила експерта європейського рівня Енцо Фавойно й почала активно співпрацювати з громадськими організаціями, які, зокрема, проводили просвітницьку роботу з населенням і бізнесом.
Також експерт закцентував й на тому факті, що місто компенсує деякі витрати громадських організацій зі збору вторсировини.
"Львів витратив 29 млн на станцію компостування площею 4 га. 104 тис. тонн органіки на рік — генерація Львова (Київ — 650). Потужність станції — 30-60 тис. тонн/рік. За пів року завезли 4 000 тонн біовідходів, переважно листя. Минулої осені все опале листя було компостовано на станції", — зазначив Миргородський користь упровадження системи компостування.
Посилаючись на матеріали виступів доповідачів у Львівській міськраді спільно з Zero Waste Lviv, експерт виділив такі досягнення Львова:
- Усього зекономлено 2,6 млн грн на вивезенні відходів.
- Уперше через Prozorro реалізували компост за ціною 300 грн/т.
- Встановлено 857 контейнерів для харчових відходів по місту.
- 10-15% контейнерного парку міста становлять місткості для органіки.
- Перевізниками закуплено 77% контейнерів для органіки.
Не менш важливо й те, що місто й активісти залучили бізнес.
""Сільпо", "!Фест", "Макдональдз", "Реберня", "Галка", "Світоч" — усі сортують органіку. 322 грн/т — тариф прийому органіки для бізнесу (знижка 50%). П'ять "Макдональдзів" Львова за місяць генерують 10 тонн харчових відходів", — уточнив Миргородський.
Які висновки можуть зробити кияни
По-перше, зазначив експерт, потрібно штовхати владу до запуску станції компостування.
По-друге, треба закривати сміттєві полігони та підвищувати ціни на спалювання й захоронення в кілька разів.
По-третє, збір харчових відходів варто віддати приватним операторам, як це зробили у Львові. У столиці вистачає компаній, які зможуть грамотно все організувати, переконаний Миргородський.
По-четверте, потрібно починати співпрацювати з бізнесом, зокрема з генераторами: HoReCa, виробниками продуктів, ритейлом.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, стало відомо, коли почнуть будувати сміттєпереробний завод у Львові.