Керівник Green Deal залишить посаду в Єврокомісії та низку невирішених питань

Керівник Green Deal залишить посаду в Єврокомісії та низку невирішених питань

Катерина Бєлоусова

Тіммерманс відігравав значну роль на кліматичних конференціях та посиленні екологічних цілей

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс, який відповідальний за Зелену угоду, майже гарантовано повернеться до Нідерландів, залишивши посаду.

Це станеться на тлі вирішальних для кліматичної політики подій, а низка надважливих екологічних питань залишиться без відповіді, повідомляє POLITICO.

Зазначається, що Тіммерманс очолить альянс лейбористів і зелених на національних виборах у листопаді. Очікується, що він буде кандидатом на пост прем’єр-міністра Нідерландів. Тіммерманс зможе повернутися до Єврокомісії, якщо програє вибори.

В матеріалі назвали 5 ключових питань, які Тіммерманс залишає без відповіді:

  • Що далі з кліматичними амбіціями ЄС? 

Зазначається, що команда президентки ЄК Урсули фон дер Ляєн до кінця свого терміну має встановити проміжні кліматичні цілі до 2040 року, що є частиною Зеленої угоди. 

Експертна рада блоку закликала скоротити викиди на 90-95%. Проміжна ціль до 2040 року має бути представлена ​​в першій половині 2024 року. Однак більші екологічні амбіції стикаються з протидією.

В POLITICO наголосили, що позиція Тіммерманса була найбільш значної щодо більш амбітних дій.

  • Хто замінить Тіммерманса на кліматичному саміті ООН COP28?

В матеріалі пояснили, що Тіммерманс зазвичай був представником ЄС на різноманітних кліматичних самітах і зустрічах. Однак у 2023 році він буде вести передвиборчу компанію.

В POLITICO підкреслили, що Тіммерманс відігравав значну роль на попередніх кліматичних конференціях. Вважається, що він має хороші стосунки з такими великими гравцями, як представник США Джон Керрі та Китаю Се Чженьхуа. Комісар з навколишнього середовища Віргініус Сінкявічюс не має такого досвіду. А відправка на саміт бюрократа ЄС без статусу комісара може скласти враження для інших учасників, що ЄС не сприймає COP28 серйозно.

  • Хто буде боротися з фермерським лобі?

В матеріалі пояснили, що в ЄС тривають суперечки щодо: 

  • підвищення сталості сільського господарства;
  • відновлення природи;
  • обмеження використання пестицидів;
  • покращення стану ґрунтів. 

Зазначається, що дедалі більше законодавців ЄС з Європейської народної партії (ЄНП) закликають відмовитися від екологічного законодавства, що впливає на галузь. Саме Тіммерманс захищав останній пакет пропозицій щодо Зеленого курсу для фермерів. 

  • Як ЄС буде видаляти вуглець з атмосфери?

В POLITICO підкреслили, що розробка більшості законів перебуває на завершальних стадіях у Європарламенті та Раді ЄС. Однак розроблення стратегії щодо управління промисловим викидом вуглецю, зокрема уловлювання СО2, яку ЄК має розробити до кінця 2023 року, немає в офіційному списку справ Єврокомісії.

Зазначається, що уловлювання, утилізація та зберігання вуглецю відіграватиме важливу роль для декарбонізації важкої промисловості, зокрема сталевої та цементної. У 2023 році Єврокомісія поставила для всього ЄС ціль досягти 50 мільйонів тонн річної потужності зберігання CO2 до 2030 року в рамках Закону про нульову чисту промисловість. 

У липні коаліція компаній і неурядових організацій закликала Тіммерманса сприяти розробці стратегії.

“Текст, ймовірно, стане предметом інтенсивного лобіювання, враховуючи суперечки щодо того, яку роль має відігравати уловлювання вуглецю. Дехто стверджує, що це відвертає увагу від зусиль зі скорочення викидів”, – йдеться у матеріалі.

  • Хто озеленюватиме Євросоюз?

Зазначається, що у середині вересня фон дер Ляєн виголосить промову щодо ролі екологічних питань в останні місяці її перебування на посаді. Однак її партія підштовхує президентку до менш амбітного екологічного законодавства. За відсутності Тіммерманса незрозуміло, хто підтримуватиме посилення політики.

В POLITICO додали, що окрім стратегії управління викидами вуглецю та проміжної цілі до 2040 року, відсутні також закони про:

  • хімічні речовини, прийняття якого давно відкладалося;
  • систему спостереження за лісами, що є ключовим фактором для запобігання лісовим пожежам.

Нагадаємо, Європейська комісія відклала прийняття чотирьох ключових законодавчих актів Зеленого курсу щодо продовольства та біорізноманіття через протидію правоцентристської Європейської народної партії.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня