Як урятуватися від токсичних газів під час обстрілів. Інструкція

Як урятуватися від токсичних газів під час обстрілів. Інструкція

Олена Яценьо

Якщо не захистити свої дихальні шляхи, то такі гази можуть спричинити тривалі захворювання.

Не потрапити під кулі на війні – ще не означає залишитися здоровим і неушкодженим, адже під час обстрілів повітря містить у собі небезпеку.

Що саме це за небезпека та як подбати про своє здоров’я – нагадали експерти правозахисної організації "Екологія. Право. Людина".

Яка небезпека в повітрі під час обстрілів

Один кілограм вибухівки утворює декілька десятків кубометрів токсичних газів (SO2, NOx, CO), серед яких є також недоокиснені органічні сполуки. Якщо не захистити свої дихальні шляхи, то такі гази можуть спричинити тривалі захворювання, що проявлятимуться у вигляді кашлю, важкого дихання, слабкості, а токсичні речовини у крові будуть отруювати організм.

За перевищених концентрацій сірчаний газ призводить до підвищеного слизовиділення в дихальних шляхах, кашлю, хрипоти, різі в очах. Чадний газ навіть за незначних кількостей спричиняє запаморочення і нудоту. Він утворює з гемоглобіном порівняно стійку сполуку – карбогемоглобін, унаслідок чого кров утрачає здатність передавати кисень тканинам організму; розвивається гіпоксія.

Оксиди азоту призводять до подразнення слизових оболонок. Крім того, навіть низькі концентрації цього газу – 4 проміле – можуть призвести до затримки дихання. Вплив двоокису на організм людини призводить до зниження опірності до захворювань, кисневого голодування тканин, особливо в дітей. Цей газ погіршує нюх, послаблює нічний зір. Під час вдихання парів ароматичних вуглеводнів спостерігається дія, схожа на наркотичну, потім настає поступове пригнічення, судоми, зупинка дихання. Характерні також ураження системи крові та кровотворних органів, розлади функцій нервової системи, ураження печінки та органів внутрішньої секреції.

Як подбати про своє здоров'я в польових умовах

1. Дихати через респіратор. Він дуже добре фільтрує повітря, і це найбільш ефективний засіб для захисту органів дихання.

2. Промивати очі після обстрілів. Нині ще поки не вигадали спеціальних окулярів, які б захищали від шкідливих газів у повітрі. Очі можна закрапувати фізіологічним розчином, чаєм, за можливості відваром ромашки або 2 % розчином борної кислоти. Закрапувати повною піпеткою, щоб повністю промити око. Якщо обстріли постійні, промивати 3-4 рази на день.

3. Збільшити споживання рідини. Щодня потрібно випивати 2-3 літри води. Для відшкодування втрат солей і мікроелементів бажано вживати підсолену або мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої, соки, компот, зелений чай. Не вживати кави та шипучих напоїв. Їсти більше рослинних продуктів і лимонів.

4. Уникати потрапляння під опади. У разі такого потрапляння за першої ж можливості прийняти душ і змити кислотне середовище.

Як уберегти своє здоров'я мирним жителям

1. Не виходити на вулицю під час обстрілів і кілька годин після них. Якщо є критична потреба, то використовувати товстошарову (8-10 шарів марлі) ватно-марлеву пов’язку, змочену водою. Але така пов’язка буде ефективною тільки в перші 20-30 хв, потім її потрібно прати, інакше вона стане розсадником мікробів, а накопичені в ній хімічні речовини будуть небезпечними.

2. Зачинити щільно вікна. Якщо є потреба відчинити та завісити їх вологою тканиною і періодично її змінювати.

3. За можливості використовувати системи кондиціонування, очищення та зволоження повітря.

Раніше ЕкоПолітика писала, що робити людям, які живуть поблизу хімічних об'єктів, у разі аварій на таких заводах.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря