Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року shutterstock

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року

Ганна Велика

Він є однією з умов переговорного процесу та вступу України до Європейського Союзу

25 червня, у день початку перемовин про вступ до ЄС, уряд затвердив Національний план з енергетики та клімату (НПЕК) до 2030 року.

Про це повідомило Міністерство економіки України.

У відомстві зазначили, що НПЕК розробили відповідно до вимог Регламенту (ЄС) 2018/1999 та з урахуванням найкращих практик країн-членів ЄС, у рамках своїх зобов'язань як договірної сторони Енергетичного Співтовариства та у процесі набуття членства в ЄС. Він є стратегічним документом, який спрямований на узгодження екологічної, енергетичної та економічної політики для сталого розвитку України.

Серед основних цілей НПЕК, зокрема:

  • скорочення викидів парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року;
  • досягнення 27% частки відновлюваних джерел енергії у загальному кінцевому енергоспоживанні;
  • поглиблення диверсифікації джерел і шляхів постачання енергоресурсів – не більше 30% від одного постачальника;
  • первинне споживання енергії не більше 72,224 млн т н.е., кінцеве споживання енергії 42,168 млн т н.е. (т н.е. – тонна нафтового еквівалента).

“Національний план був підготовлений у рекордно короткі строки – менше ніж за рік. Потреби в інвестиціях сукупно складають від $41,5 млрд. Його реалізація не лише сприятиме декарбонізації економіки нашої країни, а й відкриє значні можливості для залучення ресурсів для виконання Плану", – зазначила перша віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі зазначив, що цей документ слугуватиме планом зеленої реконструкції та відновлення України, стимулюючи допомогу від міжнародної спільноти.

В обговореннях проєкту НПЕК взяли участь понад 1500 представників різних секторів та зацікавлених сторін, включаючи український уряд, парламент, європейських партнерів, громадянське суспільство, державний сектор, місцеві громади та представників сусідніх країн.

“Для нас важливо, що громадянське суспільство долучилося не лише до обговорень, але і створення документа, що наближає нас до членства в ЄС. Ми спільно працюватимемо над тим, аби трансформувати НПЕК у конкретні рішення, дії та інвестиції. Співпраця держави та громадянського суспільства сприятиме швидкості та успіху відновлення”, – наголосила президентка DiXi Group Олена Павленко.

За словами Романа Ніцовича, директора з досліджень аналітичного центру DiXi Group, особливістю українського НПЕК з-поміж планів країн ЄС є те, що в частині енергобезпеки він включає цілі та заходи, спрямовані на захист і підвищення стійкості об’єктів критичної інфраструктури. Він констатував, що Україна готувала цей План в умовах повномасштабної війни, тому мусила включити до нього безпекову складову, без якої неможливий подальший розвиток і зелений перехід.

"В короткостроковій перспективі ми також маємо подбати про фізичний і кіберзахист наших об’єктів, у середні строки – подолати імпортозалежність та вийти на нетто-експорт в окремих галузях, побудувати систему резервів за європейським зразком та дотримуватися стандартів надійності постачання газу й електроенергії", – зазначив він.

Надалі допомагатиме координувати імплементацію НПЕК незалежний консультативний орган – Офіс зеленого переходу при Міністерстві економіки України.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 21 березня Міністерство економіки України представило Європейській комісії проєкт Національного плану з енергетики та клімату.

Читайте також
“Укренерго” провело перший аукціон на будівництво систем збереження енергії
“Укренерго” провело перший аукціон на будівництво систем збереження енергії

Наразі в Україні немає жодної промислової “батарейки”, яка б надавала послуги energy storage українському оператору систем передачі

У Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України
У Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України

Вже є низка іноземних компаній, які готові заходити на український енергетичний ринок

5 трендів для світових ринків електроенергії та ВДЕ від S&P Global 
5 трендів для світових ринків електроенергії та ВДЕ від S&P Global 

Експерти назвали основні фактори, які мають вирішальний вплив на розвиток цієї сфери