Іспанія витратить $2,6 мільярда для боротьби з катастрофічним висиханням Каталонії shutterstock

Іспанія витратить $2,6 мільярда для боротьби з катастрофічним висиханням Каталонії

Катерина Бєлоусова

Нові інвестиції допоможуть задовольнити потреби 3,3 мільйона людей у воді до 2030 року

В Іспанській Каталонії планує витратити $2,6 мільярда на будівництво та розширення опріснювальних заводів, щоб позбутися залежності від дощової води в регіоні до 2030 року.

Через кліматичні зміни Каталонія потерпає від посух, які на тлі глобального потепління ставатимуть все сильнішими, повідомляє Bloomberg.

Урядові чиновники заявили, що рівень у багатьох водоймах регіону впав нижче 16% – критичної точки – після 39 послідовних місяців дощів нижче середнього рівня та двох років рекордної спеки. Це оголошення викликало занепокоєння, що Барселона наближається до моменту, коли доведеться доставляти воду танкерами.

"Кораблі не вирішать нашу проблему посухи, це лише рішення для забезпечення водою критичної інфраструктури в екстремальному випадку, – сказав голова відділу кліматичних заходів уряду Каталонії Девід Маскорт. – Але ми знаємо, що якщо ми зробимо необхідні інвестиції до 2030 року, у нас буде достатньо води, щоб протистояти структурній посусі та перестати залежати від дощу".

Зазначається, що Середземноморський регіон нагрівається на 20% швидше, ніж у середньому у світі. Південна Європа страждає від найгірших умов посухи принаймні за 500 років, серед яких найбільше постраждали Каталонія та південний регіон Іспанії Андалусія. 

В матеріалі пояснили, що такі умови змусили регіональні уряди Каталонії та Андалусії запустити низку заходів для економії води, інвестувати в опріснювальні заводи та великі інфраструктурні роботи. Завдяки новим інвестиціям до 2030 року вдасться задовольнити потреби 3,3 мільйона людей у воді.

Наголошується, що Іспанія вже має два найбільші опріснювальні заводи в Європі. Об’єкт у Барселоні виробляє 200 000 кубічних метрів питної води щодня, що еквівалентно 53 олімпійським басейнам і достатньо, щоб задовольнити більшу частину щоденної потреби міста у воді. Уряд Каталонії планує розширити потужності другого опріснювального заводу та побудувати третій.

Керівник каталонського метеорологічного агентства Сарай Саррока пояснив, що дощові атмосферні зони перемістилися на північ. Клімат Каталонії став нагадувати умови південної Іспанії, а цього регіону – Північної Африки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у квітні 2023 року у Каталонії, регіон в Іспанії на березі Середземного моря, у водосховищі Сау рівень води  впав до 8% ємності. Водосховище обміліло настільки, що на поверхню вийшла затоплена церква 11-го століття. 

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури