Іспанія відійшла від декарбонізації та стала ТОП-забруднювачем Європи – дослідження euractiv.com

Іспанія відійшла від декарбонізації та стала ТОП-забруднювачем Європи – дослідження

Катерина Бєлоусова

Іспанія повинна скоротити викиди на 55% до 2030 року

Іспанія у 2021 році відійшла від цілей декарбонізації та збільшила викиди вуглецю на 3%, що зробило країну четвертим найбільшим забруднювачем в ЄС, відповідальним за 8% загальних викидів блоку.

Про це йдеться в звіті "Декарбонізація в Іспанії 2022" Обсерваторії сталого розвитку (Sustainability Observatory) та консалтингової компанії Grandmother , повідомляє EURACTIV.

Засновник і координатор Sustainability Observatory Фернандо Прієто зазначив, що в найближчі роки для Іспанії будуть необхідні радикальні зміни. Адже у 2021 році країна знову відійшла від цілей Інтегрованого національного енергетичного та кліматичного плану (PNIEC).

Протягом 1990-2020 років країна скоротила свої загальні викиди вуглецю лише на 8%, в той час, як Великобританія – на 45%, а Німеччина – на 42%.

“Що стосується енергетики, то Іспанія була шостим за величиною викидом у 2020–2021 роках і п’ятою країною ЄС із забрудненням довкілля у 1990–2020 роках, за нею йшли Болгарія, Естонія, Словаччина та Італія”, – йдеться в матеріалі.

Прієто також зазначив, що за дуже небагато компаній стоять за дуже важливою частиною глобального потепління.

Найбільшими забруднювачами, які відповідальні за 57% усіх викидів вуглецю на ринку та 18,7% загальних викидів в Іспанії, він назвав такі компанії:

  • Repsol;
  • Endesa;
  • EDP;
  • Arcelormittal;
  • Naturgy;
  • Cepsa;
  • FCC;
  • CEMEX;
  • Iberdrola;
  • Lafargeholcim.

В матеріалі наголосили, що згідно з цілями ЄС, Іспанія повинна скоротити викиди на 55% до 2030 року і прагнути досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Щоб досягти цієї мети, промислові сектори повинні прагнути скоротити викиди на 61% порівняно з рівнем 2005 року, тоді як транспорт, сектори утилізації відходів і житловий сектор, серед іншого, повинні прагнути до скорочення на 40%.

Нагадаємо, метеорологічне агентство ООН попередило, що без набагато амбітніших дій фізичні та соціально-економічні наслідки зміни клімату будуть ставати дедалі більш руйнівними.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європа потерпає від сильної посухи, яка може виявитися найгіршою за останні 500 років, що призводить до висихання річок.

Читайте також
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації

Масштабний запуск сервісів платформи заплановано на перше півріччя 2024 року

Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації
Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації

Три термінали компанії вже сертифіковані як вуглецево-нейтральні

Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю
Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю

Компанії вже вдалося знизити викиди на 31%

В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт
В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт

Угоду мають офіційно ухвалити міністри блоку