Інвестиції у вітроенергетику 2030 року перевищать $100 мільярдів — дослідження shutterstock

Інвестиції у вітроенергетику 2030 року перевищать $100 мільярдів — дослідження

Олена Яценьо

Рушійною силою такого зростання є значне нарощування потужностей у Європі

Загальні капітальні витрати у вітроенергетичній сфері збільшаться більш ніж удвічі й сягнуть $102 мільярдів у 2030 році проти $46 мільярдів у 2021-му.

Такі результати дослідження, проведеного Rystad Energy, найбільшою незалежною енергетичною консалтинговою компанією в Норвегії.

Як ідеться в пресрелізі Rystad, глобальні інвестиції в офшорну вітроенергетику в цьому десятилітті істотно зростатимуть, оскільки країни прагнуть перейти на більш екологічно чисті джерела енергії.

"Офшорна вітроенергетика повинна значно зрости в цьому десятилітті, й очікується, що в 2030 році її експлуатаційні потужності перевищать 265 ГВт, — зазначив аналітик Rystad Анубхав Венкатеш. — Відповідно до того, як світ рухається до більш екологічного енергетичного балансу, інвестиції зростатимуть".

Рушійною силою такого зростання є значне нарощування потужностей у Європі. "Це зміцнює місце регіону як світового лідера в галузі офшорної вітроенергетики", — ідеться в повідомленні.

До 2026 року у Європі буде встановлена потужність понад 57 ГВт, також сказано в пресрелізі. За прогнозами аналітиків, капітальні витрати у Європі 2030 року сягнуть $53 мільярдів проти $15 мільярдів у 2021-му.

Країни Північної та Південної Америки не поспішали виходити на ринок офшорної вітроенергетики, але, схоже, цього року ситуація починає змінюватися. Як прогнозують дослідники, регіон у проточному році витратить $3,3 мільярда проти $700 мільйонів минулого року. Наприкінці цього десятиліття вони можуть піднятися майже до $15 мільярдів.

Тим часом темпи зростання інвестицій у Китаї, який нині є великим гравцем на ринку офшорної вітроенергетики, сповільнюватимуться, уважають аналітики Rystad. У 2020 році вони становили майже $25 мільярдів, що вдвічі перевищувало показник Європи. Однак у 2030 році капзатрати КНР у цій галузі скоротяться до $7,7 мільярда.

Також очікується, що Азія, за винятком Китаю, та США, досить нові регіони для ринку офшорної вітроенергетики, введуть в експлуатацію свої перші великомасштабні проєкти у 2022 та 2024 роках відповідно.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що дослідження Rystad Energy показали, що у всьому світі до 2025 кумулятивні глобальні витрати на послуги уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) становитимуть близько $52 млрд.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни