Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям” shutterstock

Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”

Ганна Велика

Чиновники Європейської Комісії обіцяють розробити додаткові роз’яснювальні документи до кінця цього року

Європейський бізнес виклав низку зауважень щодо подання звітності в рамках СВАМ. Зокрема, механізм вуглецевого коригування імпорту вже охрестили в ЄС "бюрократичним божевіллям".

Про це пише Euractiv.

Перехідний період, що зараз триває у процесі впровадження першого у світі кліматичного імпортного мита, передбачає тільки збір даних без сплати мита за викиди вуглецю, пов'язані з виробництвом товарів за межами Євросоюзу. Але й на цьому етапі у відповідальних за подання звітності CBAM працівників європейських компаній виникають питання, відповіді на які вони намагаються з’ясувати на технічних брифінгах, організовані податковим департаментом Європейської Комісії.

Три найголовніших питання – це що, хто і куди має подавати.

Що?

Наразі постачальники надсилають документи за стандартом ISO 14067 – це сучасний глобальний стандарт для кількісної оцінки викидів CO2, пов'язаних з продукцією. Проте згідно з регламентом СВАМ, надалі його використовувати не можна. Проте Єврокомісія досі не пояснила – який саме регламент потрібно використовувати при подачі звітності.

Хто?

Чиновники пояснюють, що сама звітність може бути подана лише в тому випадку, якщо імпортер продукції має представництво в ЄС. В іншому випадку він має призначити когось замість себе. Якщо компанія призначить організацію, яка займатиметься її звітністю, вона може робити це для всіх країн ЄС.

Представник Єврокомісії пояснив, що у третьому кварталі 2024 року компанії з країн, що не входять до ЄС, отримають "умови та процедури, яких слід дотримуватися", щоб уповноважити представника, який подаватиме звітність від їхнього імені.

Куди?

Раніше Міжнародна торгова палата (ICC) попереджала про "серйозні проблеми з дотриманням вимог, з якими стикаються компанії всіх розмірів" через 27 національних органів, до яких бізнес повинен подавати свої дані.

Крім того, процес ускладнювався "технічними проблемами", які перешкоджали компаніям отримати доступ до системи, а також додатковими помилками в системі. У Німеччині платформа не працювала протягом декількох тижнів після початку перехідного періоду CBAM через відсутність відповідального за це органу. Асоціація машинобудівників VDMA на початку року скаржилася, що багато компаній навіть не могли зареєструватися як платники CBAM протягом місяців.

Другий закон, який очікується також у третьому кварталі 2024 року, "визначатиме інфраструктуру та практичні механізми ІТ-системи". ІТ-системи для компаній, які подають свої дані, працюють – більш-менш – з 1 жовтня 2023 року.

 

Що далі

До кінця цього року Єврокомісія підготує звіт, в якому буде розглянуто питання про те, чи варто поширювати CBAM на "наступні" продукти, такі як автомобілі, які включають велику частку деяких первинних продуктів, що вже підпадають під сферу дії CBAM.

Потім, у другій половині 2025 року, Комісія, як очікується, розгляне питання про виключення електроенергії з механізму.

У третьому звіті посадовці оцінять міру впливу CBAM на промисловість бідніших сусідів.

Про те, що широке коло компаній стикнулося із низкою проблем, пов’язаних із необхідністю подання звітності та дотримання вимог механізму транскордонного вуглецевого коригування, ЕкоПолітика писала на початку травня. Про це стало відомо з відкритого листа Генерального секретаря Міжнародної торгової палати (ICC) Джона В.Х. Дентона до Герасімоса Томаса, генерального директора Європейської комісії з питань оподаткування та митного союзу.

Читайте також
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM

Обсяг скорочення викидів СО2 у країні може скласти 200 млн т до 2026 року, що дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС

Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC
Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC

Більшість викликів пов’язана зі зростанням фінансових витрат

Все про механізм CBAM: що це, як і коли запрацює та який вплив матиме на Україну
Все про механізм CBAM: що це, як і коли запрацює та який вплив матиме на Україну

Це серйозний виклик для вітчизняних виробників