Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility shutterstock

Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Єлизавета Волкотруб

Ukraine Plan був запропонований урядом України

Європейська комісія підтримала план реформ Ukraine Plan у межах механізму Ukraine Facility, який передбачає отримання 50 млрд євро протягом 2024-2027 років.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

Зазначається, що план реформ відповідає цілям Ukraine Facility, визначаючи ключові реформи та інвестиції, які сприятимуть сталому економічному зростанню та залученню інвестицій для посилення потенціалу зростання країни в середньостроковій та довгостроковій перспективі. План є основою для відбудови України та містить належні механізми захисту фінансових інтересів Євросоюзу.

"Завдяки сьогоднішній позитивній оцінці ми зробили вирішальний крок до продовження підтримки України ЄС. Наша тверда оцінка ґрунтується на тісній співпраці з українським урядом для забезпечення амбітного плану, який може позитивно вплинути на економіку та суспільство України. Якщо всі 69 реформ і 10 інвестицій у таких ключових сферах, як енергетика, транспорт чи бізнес-середовище, будуть повністю реалізовані, ВВП України може суттєво зрости протягом наступних років", – наголосив Європейський комісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї.

У Єврокомісії додають, що для затвердження плану необхідне погодження держав-членів ЄС, на яке відводиться один місяць. Після цього може бути виділено до 1,89 млрд € у вигляді попереднього фінансування.

Повідомляється, що Ukraine Plan складається з 69 реформ та 10 інвестицій, які розділені на 146 якісних та кількісних індикаторів. Ці реформи охоплюють 15 сфер, зокрема енергетику, сільське господарство, транспорт, "зелений" та цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси та децентралізацію.

Як стало відомо, нова програма для України набула чинності 1 березня і передбачає до 50 млрд € у вигляді грантів і позик для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України.

  • З них до €32 млрд орієнтовно будуть виділені на підтримку реформ та інвестицій;
  • 7 млрд € планується мобілізувати для Інвестиційної програми;
  • 5 млрд € передбачено для технічної допомоги підтримки реформ;
  • 6 млрд € виділено на виняткове перехідне фінансування.

Як повідомляла Екополітика раніше, Кабінет міністрів 18 березня, затвердив План реформ для європейської програми підтримки України Ukraine Facility на €50 мільярдів, одним з наскрізних напрямків якого є зелений перехід.

Реформи зеленого переходу відповідають Цілям сталого розвитку ООН щодо боротьби зі зміною клімату та його наслідками, а також спрямовані на розвиток України за європейськими стандартами.

Читайте також
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена
У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання

Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель
Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель

Очікується, що до 2030 року значна частина будівництва в ЄС здійснюватиметься з повним врахуванням екологічної безпеки та енергоефективності