Європарламент закликають протидіяти витоку вуглецю у паперової промисловості Shutterstock

Європарламент закликають протидіяти витоку вуглецю у паперової промисловості

Катерина Бєлоусова

Протягом останніх чотирьох років ціна CO2 зросла на 700%

Євродепутатів закликають забезпечити галузь паперової промисловості стабільною політикою для підвищення конкурентоспроможності компаній, які зазнають витоку вуглецю.

Про це йдеться у відкритому листі торгівельної організації Assocarta, що був надісланий перед пленарним голосуванням 8 і 9 червня щодо ETS та CBAM, повідомляє Eco dalle Città.

Європейські енергоємні галузі, зокрема виробники паперу, просять у цьому листі узгодити європейські закони з кліматичними цілями до 2030 року, які були посилені першим голосуванням Комітету ENVI, постійної комісії з навколишнього середовища Європарламенту 17 травня.

Результат голосування, на думку компаній, прискорив скасування діючих заходів проти витоку вуглецю ("перенесення" викидів до регіону з менш жорсткими умовами виробництва та кліматичною політикою) без розгляду ризику, що європейські товари, дорожчі у виробництві у межах посиленого режиму ETS, стають менш конкурентоспроможними.

Президент Assocarta Лоренцо Полі розповів, що протягом останніх чотирьох років ціна CO2 зросла на 700% за відсутності стабільного регуляторного середовища, що ускладнює декарбонізацію галузі.

"Європейська виробнича промисловість терміново потребує заходів для підтримки інвестицій у захист клімату та ефективних тих, які вже передбачені в секторах, яким загрожує переміщення, таких як виробництво паперу", — підсумовує Полі.

В матеріалі зазначили, що перехід європейської промисловості до кліматичної нейтральності вимагає передбачуваної нормативної бази, а не раптових відхилень від встановленого шляху. Адже в Європі витоки вуглецю ставлять під загрозу європейський ланцюг виробництва паперу, в якому зараз працює понад 2,6 мільйона людей, та який забезпечує значні інвестиції в низьковуглецеві технології відповідно до цілей Fit for 55.

Від Європарламенту вимагають забезпечити:

  • безпечний і конкурентоспроможний доступ до сталої енергії та сировини, з особливою увагою до поступового зміцнення незалежності від поставок з третіх країн;
  • фінансову підтримку досліджень, розробок та поширення інноваційних технологій шляхом попереднього фінансування демонстраційних проєктів, готових до запуску;
  • розвиток "провідних ринків" екологічно стійких матеріалів, продуктів і технологій, подолання початкового розриву у вартості порівняно зі звичайними продуктами;
  • інституту заходів для гарантування конкурентоспроможності європейської промисловості по відношенню до міжнародних конкурентів, які не поділяють однакові кліматичні амбіції.

Нагадаємо, Європарламент закликав поширити вуглецеве мито на 8 галузей.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українських експортерів у ЄС обкладуть вуглецевим митом на понад €1 мільярд щороку.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати