Єврокомісія запустила Європейський альянс сонячної промисловості shutterstock

Єврокомісія запустила Європейський альянс сонячної промисловості

Валентина Гембарська

Мета полягає у шестикратному збільшенні існуючих потужностей СЕС в Європі

Європейська комісія офіційно запустила у роботу Альянс сонячної фотоелектричної промисловості ЄС, щоб відновити власне виробництво елементів сонячних електростанцій.

Про це повідомляє видання Euractiv.

Мета: сприяти інвестиціям у великі заводи, прагнучи до 2025 року забезпечити річний обсяг виробництва 30 ГВт для кожного ключового компонента сонячної енергії. Це більш ніж у шість разів перевищує поточну потужність, що становить близько 4,5 ГВт на рік.

"Завдяки цьому альянсу ми хочемо створити повні ланцюжки вартості фотоелектричної енергії в Європі, щоб зменшити нашу залежність і створювати вартість в Європейському Союзі", – сказав єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон під час церемонії запуску альянсу.

Видання зазначає, що Європа має багато чого надолужити. Серед 450 ГВт фотоелектричних модулів, які були зроблені в усьому світі у 2021 році, менше ніж 9 ГВт було вироблено в ЄС.

Очікується, що цього року у блоці із 27 країн буде встановлено майже 40 ГВт фотоелектричних сонячних батарей, що стане новим рекордом. Однак це буде досягнуто завдяки подвоєнню експорту фотоелектричних сонячних батарей з Китаю.

"Ми втратили свою частку ринку і щосили намагаємось використати потенціал робочих місць у цьому секторі", – наголосив Бретон.

На думку європейського чиновника, наразі Європа майже повністю залежить від Китаю у питаннях виробництва елементів СЕС. Адже Пекін контролює 80% світових виробничих потужностей із виробництва сонячних фотоелектричних систем.

Галузевий альянс є частиною стратегії ЄС у сфері сонячної енергетики, оприлюдненої у травні. Вона була презентована разом із ширшими планами ЄС щодо припинення залежності Європи від російського викопного палива після вторгнення росії в Україну. Мета полягає у тому, щоб розгорнути майже 600 ГВт сонячних фотоелектричних потужностей до 2030 року з проміжною метою 320 ГВт до 2023 року, що більш ніж вдвічі перевищує поточну потужність блоку.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 13 грудня учасники переговорів ЄС досягли угоди щодо механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM), який, серед інших товарів, поширюватиметься на імпорт водню.

Читайте також
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена
У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання

Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Ukraine Plan був запропонований урядом України