Єврокомісія виділить €55 млн для німецького ArcelorMittal на виробництво “зеленої” сталі shutterstock

Єврокомісія виділить €55 млн для німецького ArcelorMittal на виробництво “зеленої” сталі

Катерина Бєлоусова

Завод матиме річну потужність 100 000 тонн чавуну прямого відновлення

Європейська комісія схвалила грант на 55 мільйонів для підтримки будівництва німецького заводу “зеленої сталі” ArcelorMittal.

Цей демонстраційний завод у Гамбурзі використовуватиме відновлювальний водень, що дозволить уникнути понад 700 000 тонн викидів вуглецю, повідомляє Hydrogen Central.

Зазначається, що це сприятиме досягненню цілей Водневої стратегії та Європейської “зеленої” угоди. Також проєкт допоможе зменшити залежність від російського викопного палива та прискорити досягнення цілей плану REPowerEU.

В матеріалі підкреслили, що цей прямий грант підтримає будівництво та встановлення демонстраційного  виробничого об’єкта, що використовує 100% відновлюваний водень. Основною метою проєкту є застосування технології, спрямованої на скорочення викидів парникових газів у процесах виробництва “зеленої” сталі ArcelorMittal. 

Очікується, що завод матиме річну потужність 100 000 тонн чавуну прямого відновлення, що є ключовою сировиною для виробництва сталі. Він почне працювати з 2026 році.

Автори пояснили, що нова промислово-масштабна демонстраційна установка надасть ArcelorMittal цінну інформацію про виробництво високоякісної сталі без викидів. Компанія використає отриманий досвід для декарбонізації виробництва сталі в ЄС у більшому масштабі. 

Вони підкреслили, що ArcelorMittal зобов’язався поділитися своїм технічним ноу-хау з іншими європейськими виробниками сталі. 

"Завдяки використанню відновлюваного водню завод з екологічно “чистої” сталі сприятиме зниженню викидів у енергоємному секторі та надасть цінну інформацію для поширення цієї технології в ЄС. Сьогоднішнє рішення підтримує перехід ЄС до економіки без викидів відповідно до цілей Європейської “зеленої” угоди", – сказала віцепрезидентка Єврокомісії Маргрет Вестагер.

Нагадаємо, дослідження в рамках проєкту HYBRIT показало, що залізо, отримане шляхом прямого відновлення (DRI) воднем, має кращі властивості та якість.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, австрійська компанія з виробництва сталі Voestalpine зі свого металургійного заводу в Лінці відвантажила замовникам першу партію сталевих рулонів із низьким вмістом вуглецю, виготовлену за технологією greentec Steel Edition.

Читайте також
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації

Масштабний запуск сервісів платформи заплановано на перше півріччя 2024 року

Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації
Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації

Три термінали компанії вже сертифіковані як вуглецево-нейтральні

Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю
Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю

Компанії вже вдалося знизити викиди на 31%

В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт
В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт

Угоду мають офіційно ухвалити міністри блоку