Єврокомісія схвалила €5,4 млрд держпідтримки для водневих проєктів 15 країн ЄС shutterstock

Єврокомісія схвалила €5,4 млрд держпідтримки для водневих проєктів 15 країн ЄС

Катерина Бєлоусова

Очікується, що державне фінансування розблокує додаткові €8,8 мільярда приватних інвестицій

Єврокомісія схвалила до €5,4 мільярдів державної підтримки для важливого проєкту спільного європейського інтересу (IPCEI) в ланцюжку створення вартості водневих технологій.

Проєкт "IPCEI Hy2Tech" був спільно підготовлений і зареєстрований п’ятнадцятьма державами-членами, повідомляє Єврокомісія.

Проєкт також підтримуватиме дослідженя та інновації у водневій галузі. До "IPCEI Hy2Tech" долучилися: Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина та Іспанія.

Держави-члени нададуть до €5,4 мільярда державного фінансування, що, як очікується, розблокує додаткові €8,8 мільярда приватних інвестицій. 

IPCEI включатиме  41 проєкт від 35 компаній, зокрема 8 малих і середніх підприємств і стартапи, які здійснюють діяльність в одній або кількох державах-членах. Безпосередні учасники тісно співпрацюватимуть один з одним через численні заплановані співпраці та з понад 300 зовнішніми партнерами, такими як університети, дослідницькі організації та МСП по всій Європі.

"Водень має величезний потенціал у майбутньому. Це незамінний компонент для диверсифікації джерел енергії та "зеленого" переходу. Однак інвестиції в такі інноваційні технології можуть бути ризикованими для однієї держави-члена або окремої компанії. Ось де правила державної допомоги для IPCEI відіграють свою роль. Сьогоднішній проєкт є прикладом справді амбітної європейської співпраці для досягнення ключової спільної мети. Це також показує, як конкурентна політика працює рука об руку з проривними інноваціями", – сказала виконавчв віце-президентка Маргрете  Вестагер.

Комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон зазначив, що сприяння розробці та впровадженню водневих технологій сприятиме створенню робочих місць і зростанню в усій Європі, а також сприятиме реалізації нашої екологічної та стійкої програми. Це забезпечує чистий перехід енергоємних галузей і підвищує незалежність від викопного палива. 

“Завдяки цьому IPCEI ми бачимо, що виробництво водню в ЄС переходить "від лабораторії до фабрики"; і наша галузь перетворює технологічну майстерність у комерційне лідерство. І, звичайно, ми не лише підтримуємо водень через фінансування. Ми також досягли рішучого прогресу в розбудові партнерства через Альянс чистого водню та розробляємо загальноєвропейські правила для забезпечення ринку водню та створення спеціальної інфраструктури. Тому що ми знаємо, що поставлено на карту: позиція Європи як провідного регіону для трансформації водневої промисловості”, – сказав він.

IPCEI охоплюватиме широку частину ланцюжка створення вартості водневих технологій, зокрема:

  • виробництво водню; 
  • паливні елементи;
  •  зберігання, транспортування та розподіл водню; 
  • застосування для кінцевих користувачів у зокрема в секторі мобільності. 

Очікується, що це сприятиме розвитку важливих технологічних проривів, включаючи нові високоефективні електродні матеріали, більш продуктивні паливні елементи, інноваційні транспортні технології, серед яких вперше запроваджені водневі мобільні технології. 

Очікується, що IPCEI створить приблизно 20 000 прямих робочих місць.

Єврокомісія оцінила запропонований проєкт відповідно до правил ЄС про державну допомогу.

Якщо приватні ініціативи, що підтримують проривні інновації, не вдається реалізувати через значні ризики, пов’язані з такими проєктами, IPCEI дозволяє державам-членам спільно заповнити прогалину, щоб подолати ці недоліки ринку. Водночас вони гарантують, що економіка ЄС загалом отримує вигоди від інвестицій та обмежує потенційні спотворення конкуренції.

Комісія встановила, що IPCEI Hy2Tech відповідає необхідним умовам щодо державної допомоги.

Зокрема, Комісія дійшла висновку, що:

  • Проєкт сприяє досягненню  спільної мети, підтримуючи ключовий стратегічний ланцюг створення вартості для майбутнього Європи, а також цілі ключових політичних ініціатив ЄС, таких як "Зелена" угода, Воднева стратегія ЄС і REPowerEU.
  • Усі 41 проєкт, що входять до складу IPCEI, є дуже амбітними, оскільки вони спрямовані на  розробку технологій і процесів, які виходять за рамки того, що зараз пропонує ринок, і дозволять значно покращити продуктивність, безпеку, вплив на навколишнє середовище, а також економічну ефективність.
  • IPCEI також передбачає значні технологічні та фінансові ризики,  тому необхідна державна підтримка, щоб заохотити компанії здійснювати інвестиції.
  • Допомога окремим компаніям обмежується необхідним, пропорційним і не спотворює надмірно конкуренцію. Загальні заплановані максимальні суми допомоги відповідають прийнятним витратам на проєкти та їх дефіциту фінансування. Крім того, якщо великі проєкти, охоплені IPCEI, виявляться дуже успішними та принесуть додаткові чисті доходи, компанії повернуть частину отриманої допомоги.
  • Результати проєкту будуть широко розповсюджені компаніями-учасниками, які отримають вигоду від громадської підтримки, з європейською науковою спільнотою та промисловістю, крім компаній і країн, які є частиною ICPEI. Як наслідок,  позитивні побічні ефекти будуть створені по всій Європі.

Терміни цього IPCEI відрізняються залежно від окремих проєктів і залучених компаній.

Безпосередніми учасниками, державами-членами, які їх підтримують, і різними технологічними сферами є:

ec.europa.eu

Схвалення Комісією цього IPCEI є частиною ширших зусиль Комісії щодо підтримки розвитку інноваційної та сталої європейської водневої промисловості.

Нагадаємо, чотири найбільші політичні групи Європарламенту подали спільні поправки до переглянутого закону про енергоефективність та пропонують підвищити ціль енергозбереження до 14,5% до 2030 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС хочуть встановити нові правила для компаній, в рамах яких на ринку Європи будуть дозволені лише ті продукти, які не залучені до вирубки лісів.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон