Єврокомісія пропонує створити до 2026 року базу даних щодо викидів метану shutterstock

Єврокомісія пропонує створити до 2026 року базу даних щодо викидів метану

Катерина Бєлоусова

Єврокомісія пропонує обмежити викиди метану під час імпорту викопного палива

Європейська комісія пообіцяла боротися з викидами метану під час імпорту енергоносіїв та прагне виміряти та обмежити інтенсивність викидів з 2030 року та створити до 2026 року відповідну базу даних.

ЄК хоче укласти між країнами угоду щодо обмеження викидів одного з найпотужніших парникових газів до кліматичного саміту COP28, повідомляє Bloomberg.

У відповідному документі вказано, що Єврокомісія планує поступово вводити правила, щоб імпорт досяг "певного рівня інтенсивності викидів метану" до кінця десятиліття, а блок має викласти деталі в законодавчому акті. Для цього потрібно досягти остаточної угоди між Європейським парламентом і країнами-членами 14 листопада.

В матеріалі розповіли, що законодавці ЄС наполягали на застосуванні тих самих правил щодо імпорту метану, які застосовуватимуться в країні з 2026 року. Однак держави-члени виступили проти такого кроку.

ЄК пропонує спочатку створити до 2026 року базу даних щодо викидів метану. Вона покаже як експортери викопного палива вимірюють і стримують свої викиди. До 2028 року вони будуть зобов’язані продемонструвати, що застосовують еквівалентні заходи щодо ЄС. 

Зазначається, що до 2028 року комісія також ухвалить акт, який викладе методику розрахунку інтенсивності метану. Найкращий спосіб обмеження викидів метану планується обговорити на COP28.

Нагадаємо, за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), рівень метану в атмосфері зріс на 17 частин на мільярд у 2021 році та досягнув історичного максимуму. Загальні рівні атмосферного метану на 162% перевищують доіндустріальний рівень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, попри Глобальну обіцянку щодо зменшення викидів метану на кліматичній конференції в Глазго викиди метану зростають швидше, ніж відновлення видобутку нафти, газу та вугілля після послаблення пандемії COVID-19.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів