Єврокомісія оприлюднила показники для розрахунку викидів у CBAM-звітах: як це працює

Єврокомісія оприлюднила показники для розрахунку викидів у CBAM-звітах: як це працює

Катерина Бєлоусова

Протягом перехідного періоду компанії мають лише звітувати про викиди від своїх товарів, а сплата мита розпочнеться з 2026 року

Єврокомісія оприлюднила значення за замовчуванням по викидах парникових газів щодо імпортованих товарів, на які поширюється механізм вуглецевого коригування імпорту CBAM. Це допоможе компаніям звітувати у разі відсутності всієї необхідної інформації про викиди протягом перехідного періоду.

Такі значення не поширюються на імпорт електроенергії, повідомляє Офіс сталих рішень.

Зазначається, що імпортери можуть подавати CBAM-звіти на основі цих даних про вбудовані викиди протягом:

  • перших трьох квартальних звітів (4 квартал 2023 року та 1 і 2 квартал 2024 року);
  • з третього кварталу 2024 року до кінця 2025 року – для складних товарів з обмеженням у 20% від загального обсягу вбудованих викидів.

В матеріалі підкреслили, що значення за замовчуванням регулярно переглядатимуться, зокрема після першого звітного періоду за 4 квартал 2023 року. Це допоможе врахувати зібрані дані та відгуки від промисловості. Перший звіт необхідно подати до 31 січня 2024 року.

Зазначається, що CBAM – гнучка система і протягом перехідного періоду у неї інтегрують додаткові спрощення, зокрема:

  • можливість запису даних про викиди певного товару для повторного використання в наступних звітах – ймовірно з квітня 2024 року;
  • можливість відтворення попереднього звіту з оновленням кількості імпортованих товарів;
  • опцію для звітування на основі файлу XML, щоб автоматизувати процес для повторного використання даних попередніх звітів;
  • роз’яснення, що для операторів звітний період за замовчуванням становить дванадцять місяців, щоб вони могли збирати репрезентативні дані, які відображають річну роботу установки. 

Єврокомісія пропонує встановити звітний період або за календарним або за фінансовим роком. Однак компанії також можуть вибрати альтернативний звітний період щонайменше за три місяці, якщо установка належить до системи MRV, а звітний період збігається з вимогами цієї системи.

“Комісія продовжить працювати над подальшим спрощенням зобов’язань щодо звітності та над тим, як полегшити подачу певних бізнес-даних безпосередньо від виробників з-за меж ЄС до Реєстру CBAM до другого звітного періоду в 2024 році”, – підкреслили у матеріалі.

Зазначається, що Єврокомісія також оновила два керівні документи, щоб допомогти імпортерам і операторам установок звітувати протягом перехідного періоду. Ці документи місять низку роз'яснень та виправлень, електронні шаблони тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС з 1 жовтня розпочався перехідний період застосування CBAM (механізму вуглецевого коригування імпорту). До кінця 2025 року компанії-імпортери мають лише звітувати про рівень вуглецю, що потрапив у довкілля в процесі виробництва, а з 2026 – отримувати CBAM-сертифікати на свою продукцію. Вуглецеве мито поширюється на імпорт цементу, заліза,  сталі, алюмінію, добрив, електроенергії та водню. Розмір вуглецевого податку визначатиметься вуглецевим вмістом товарів. CBAM є ключовим інструментом ЄС у боротьбі з викидами вуглецю і центральним елементом у досягненні кліматичної нейтральності до 2050 року.

Теги: , ,
Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати