ЄС та Казахстан домовилися про поставки “зеленого” водню та сировини shutterstock

ЄС та Казахстан домовилися про поставки “зеленого” водню та сировини

Катерина Бєлоусова

ЄС на COP27 планує підписати аналогічні угоди з Намібією та Єгиптом

На Кліматичному саміті COP27 прем’єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписали меморандум щодо “зеленого” водню, акумуляторів та сировини.

Партнерство передбачає тісну економічну та промислову інтеграцію, узгодження екологічних та соціальних стандартів, а також модернізації процесів видобутку та переробки, повідомляє EURACTIV.

В матеріалі зазначили, що план ЄС REPowerEU передбачає виробництво 10 млн тонн відновлюваного водню в Європі та імпорт такої ж кількість до 2030 року.

"Безпечне та стійке постачання сировини, нафтопродуктів і відновлюваного водню є ключовим рівнем, який допоможе побудувати нову, більш чисту основу для наших економік, – заявила фон дер Ляєн. – Ми фактично відкриваємо нову главу в наших і без того глибоких стосунках."

Вона також підкреслила, що ЄС вже представляє 60% прямих іноземних інвестицій у Казахстані. А співпраця з Астаною буде ключовою для досягнення кліматичних цілей ЄС.

В матеріалі підкреслили, що Казахстан має розробити дорожню карту на 2023-2024 роки з конкретними спільними діями, погодженими протягом шести місяців після підписання партнерства.

Смаїлов заявив, що країна готова запропонувати європейським компаніям вигідні умови та необхідну інфраструктуру для прийняття рішення про переїзд до Казахстану. 

“Казахстан прагне стати провідним виробником і експортером відновлюваного водню. У жовтні уряд уклав угоду з європейською групою з відновлюваних джерел енергії Svevind про будівництво одного з п’яти найбільших у світі заводів з виробництва “зеленого” водню”, – йдеться в матеріалі.

Цей завод побудують в Мангістауській області поблизу Каспійського моря. Виробництво водню за допомогою сонячної та вітрової енергії має розпочатися до 2030 року.

Автори також зазначили, що ЄС на COP27 планує підписати аналогічні угоди з Намібією та Єгиптом.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Держенергоефективності увійшло до складу Європейського альянсу із “чистого” водню (European Clean Hydrogen Alliance), який є частиною курсу ЄС щодо декарбонізації промисловості.

Теги: , , ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон