ЄС пообіцяв Україні допомогти у швидкій “зеленій” відбудові після війни shutterstock

ЄС пообіцяв Україні допомогти у швидкій “зеленій” відбудові після війни

Катерина Бєлоусова

Євросоюз підтримуватиме євроінтеграційні зусилля України

У понеділок, 5 вересня, у Брюсселі відбулося 8-е засідання Ради асоціації Україна-ЄС, на якому, блок пообіцяв взяти на себе головну роль у “зеленій” відбудові країни після війни.

На зустрічі ЄС підтвердив свою рішучу відданість відбудові України, що буде спрямована на швидкий розвиток “зеленого”, стійкого до клімату та цифрових переходів, повідомляє Урядовий портал. 

Зустріч відбулася під співголовуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та віцепрезидента і Високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

Рада асоціації наголосила на необхідності досягнення “Зеленого” переходу України в рамках зусиль з відбудови. Обидві сторони привітали завершення процесу розвитку стратегічного партнерства між Україною та ЄС щодо відновлюваних газів.

Рада асоціації привітала кроки, які Україна вже зробила, зокрема реформи у сфері боротьби з корупцією та шахрайством, відмиванням грошей та верховенства права, а також закликала Україну докладати подальших зусиль у цих сферах. Адже підтримка відбудови буде пов'язана з реалізацією реформ для забезпечення верховенства права, стійких демократичних інститутів, зменшення впливу олігархів, посилення антикорупційних заходів, що відповідають європейському шляху України, та подальшого процесу приведення законодавства у відповідність до законодавства ЄС.

Також Рада асоціації привітала успішну синхронізацію електромережі України з континентальною європейською мережею. Сторони відзначили початок комерційного обміну електроенергією між Україною та ЄС, а також привітали початок поступового збільшення торгівлі електроенергією на рівних умовах та сумісних стандартів охорони навколишнього середовища та безпеки.

Учасники зустрічі наголосили на необхідності зменшення залежності від російських копалин, ядерного палива і технологій. Україна та ЄС домовилися продовжувати тісну співпрацю для координації безпеки постачання газу та підвищення стійкості з огляду на можливі перебої з постачанням.

“Рада асоціації засудила російський військовий контроль над Запорізькою атомною електростанцією і закликала до негайного виведення і демілітаризації об'єкта, а також передачу повного контролю над станцією законному оператору і українській владі для забезпечення ядерної безпеки і захищеності”, – йдеться в матеріалі.

Також Рада асоціації наголосила на своїй підтримці зусиль МАГАТЕ та підкреслила необхідність того, щоб ЗАЕС залишалася невід'ємною частиною української енергосистеми.

Окрім того, Рада асоціації привітала підписання угоди про приєднання України до Програми LIFE для вирішення проблем зміни клімату та навколишнього середовища, зокрема забруднення повітря, ґрунту та води, збереження біорізноманіття з використанням сучасних рішень.

Також ЄС відзначив відновлення головування України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

В матеріалі зазначили, що ЄС закликав Україну брати участь та повною мірою використовувати міжнародний вимір програми Erasmus+. Рада асоціації привітала набуття чинності Угодою про асоціацію з Україною з Creative Europe Programme та дослідницько-навчальними програмами Horizon Europe та EURATOM.

Рада асоціації ухвалить рішення про подальші кроки на шляху вступу України до ЄС, як тільки всі умови, зазначені у висновку Комісії щодо заявки України на членство, будуть повністю виконані, підкресливши, що прогрес України на шляху до ЄС залежатиме від її власних заслуг. Євросоюз також підтримуватиме євроінтеграційні зусилля України.

Нагадаємо, голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що попри війну, одним із пріоритетів Міндовкілля є адаптація національного довкіллєвого законодавства до вимог ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екокомітет затвердив 78 пропозиції до проєкту порядку денного наступної 8-ї сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки