ЄС допоможе розслідувати воєнні екозлочини росії facebook.com/UAnimals.official

ЄС допоможе розслідувати воєнні екозлочини росії

Катерина Бєлоусова

Україна вже оцінює екозбитки від воєнної агресії на понад €56,7 мільярда

Генеральний директор директора Єврокомісії з питань юстиції Нільс Берндт заявив, що ЄС готовий допомогти Україні в розслідуванні екологічних злочинів росії.

Масштаби воєнних екозлочинів значні, однак правовий контекст цих злочинів не дуже визначений, повідомляє DW.

Берндт наголосив, що в сучасній історії вже є випадки, коли країни отримували компенсацію за заподіяну їм екологічну шкоду внаслідок військових конфліктів. Однак масштаби таких злочинів від російської агресії значно більші.

"Ми не можемо згадати чогось подібного з минулого. При цьому правовий контекст цих злочинів не дуже чіткий, – сказав він. – Окрім притягнення до відповідальності, наша мета має полягати, насамперед, у відновленні довкілля в тих випадках, де це можливо. А там, де це зробити не можна, необхідно вимагати компенсації від росії”.

На думку юриста, притягненню росії до відповідальності заважає відсутність чітких норм міжнародного права і безпрецедентний масштаб злочинів.

Зазначається, що Україна вже оцінює екозбитки від війни на понад €56,7 мільярда. Шкода, завдана природним ресурсам, має довгострокові, часто незворотні наслідки. Однак, за словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, найбільшим екозлочином є підрив окупантами греблі Каховської ГЕС – 10% від цієї суми.

В матеріалі додали, що Україна вже є однією з найбільш замінованих країн світу, адже вибухонебезпечні предмети знаходяться на 30% територій. Окрім того, через російську агресію в атмосферу додатково потрапило 150 мільйонів тонн парникових газів. Тому екологічні наслідки війни відчують і інші країни. 

Зазначається, що за час війни в Україні задокументували 2900 екозлочинів окупантів. Наразі  Офісу Генерального прокурора розслідує 271 військове порушення проти навколишнього середовища, зокрема 15 інцидентів екоциду як елемент війни росії проти України.

Нагадаємо, європейський механізм вуглецевого коригування імпорту CBAM може стати джерелом для примусової компенсації екологічних збитків, що завдала росія Україні під час повномасштабної війни. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Одеській області прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом екоциду, а саме масову загибель дельфінів, що пів року тривала у Чорному морі через військову агресію росіян.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу