Вплив екстремальних погодних умов на виробників кави постійно зростає та призводить до стрімкого підвищення цін на їхню продукцію.
Про це повідомляє Euronews.
За даними видання, за останній рік ціна на каву зросла більш ніж удвічі через екстремальні погодні умови.
“Поєднання вищих за середні показників кількості опадів і температури в регіонах, де вирощують каву, спричинило серйозні проблеми для фермерів у 2024 році. Як наслідок, кава зазнала найстрімкішого зростання цін – на 103% за останні 12 місяців”, – йдеться у матеріалі.
Вчені підтвердили, що 2024 рік був найспекотнішим за всю історію спостережень. Вони говорять, що екстремальні, непередбачувані погодні явища будуть продовжувати посилюватися і частішати в міру зростання глобальної температури.
Експерти прогнозують, що окрім зростання цін, погіршиться смак і доступність кави. Це також вплине на пов'язані з нею бізнеси, такі як кав'ярні в Європі.
Існують потенційно руйнівні наслідки для фермерів, які залежать від кави як джерела засобів до існування в таких країнах, як Бразилія, Ефіопія та В'єтнам.
"Вплив зміни клімату на виробництво кави очевидний, в тому числі через високий рівень іржі на кавовому листі", – говорить керівник організації Christian Aid's в Ефіопії Ітна Текаліньє.
Оскільки підвищення температури вже впливає на ціну чашки кави, генеральний директор кавового кооперативу Mzuzu Coffee Cooperative Максон Нг'амбі впевнений, що ця вартість має бути перекладена на споживачів.
"Світове ціноутворення на каву повинно враховувати, що фермери докладають більше зусиль для підтримки кавового поля, а отже, збільшують собівартість виробництва, – каже він.
За підрахунками Christian Aid, за нинішніх умов кількість земель, придатних для вирощування кави, зменшиться на 54,5%. Це станеться, навіть якщо глобальне підвищення температури буде утримуватися в межах цільового показника Паризької угоди – не більше ніж на 1,5-2ºC вище доіндустріального рівня.
Раніше ЕкоПолітика писала про те, що Україна може залишитись без борщу і до цього також причетна зміна клімату.