Глобальний попит на вугілля у 2025 році залишиться рекордно високим, – МЕА shutterstock

Глобальний попит на вугілля у 2025 році залишиться рекордно високим, – МЕА

Ганна Велика

Провідну роль у цьому відіграє Китай

Попри те, що на регіональному рівні попит на вугілля в розвинутих економіках явно має тенденцію до зниження, у деяких країнах з економікою, що розвивається, дуже ймовірно подальше зростання попиту. Тому за прогнозами глобальний попит на це викопне паливо залишиться в цілому незмінним у 2025 році порівняно з 2024 роком на рівні близько 8,7 млрд тонн.

Такі очікування на основі проаналізованих даних вугільної галузі оприлюднило у своєму звіті Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Головним чином завдяки значному зростанню в Китаї на 6%, або 276 млн тонн (Мт), а також в Індії (9,2% або 105 Мт) світовий попит на вугілля зріс на 2,6 % у 2023 році, щоб досягнути нового рекорду в 8,7 млрд тонн. Збільшення в Китаї та Індії з лишком компенсувало значне падіння в Європейському Союзі (-22,5% або -103 Мт) і США (-17,3% або -81 Мт).

futurecoal.org

Джерело: futurecoal.org

Споживання вугілля зросло як у виробництві електроенергії, так і у промисловості, де металургійна галузь є найбільшим споживачем. Виробництво електрики з вугілля зросло на 1,9% у 2023 році до 10 690 терават*годин (ТВт*год), встановивши новий рекорд. В результаті вугілля продовжує залишатися найбільшим джерелом глобального виробництва електроенергії.

На сектор електроенергетики припадає дві третини світового попиту на вугілля. У більшості країн попит на вугілля в енергетичному секторі коливається сильніше, ніж у промислових секторах, головним чином через те, що існує менше варіантів заміни промислового використання вугілля. Таким чином, зміни в глобальних тенденціях попиту на вугілля головним чином обумовлені сектором електроенергетики. Спеціалісти констатували, що зростаючий вплив непередбачуваних екстремальних погодних явищ ускладнює прогнозування попиту на електроенергію в короткостроковій перспективі.

Аналітики очікують, що відновлення гідроенергетики в Китаї в поєднанні зі значним розширенням вітрової та сонячної енергетики сповільнить зростання виробництва вугільної електроенергії в усьому світі у 2024 році, хоча й із контрастними тенденціями в різних регіонах.

Попит на вугілля зріс як в Індії, так і у В’єтнамі в першій половині 2024 року через високий попит на електроенергію та низький рівень виробництва гідроенергії. Тим часом економіка Індії швидко зростає, що сприяє збільшенню промислового споживання вугілля. Проте очікується, що зростання попиту на вугілля в Індії сповільниться в другій половині 2024 року, оскільки надзвичайно сильне зростання попиту в першій половині року було зумовлене винятковими погодними умовами.

У Сполучених Штатах, де споживання вугілля скорочується з 2008 року, попит на вугілля залишився майже незмінним у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У Європейському Союзі після зниження попиту на вугілля на 22% у 2023 році аналітики МЕА очікують зниження на 19% у 2024 році, в основному через сектор електроенергетики, де продовжується розширення використання відновлюваних джерел енергії, а попит залишається відносно слабким.

Фахівці прогнозують, що глобальний попит на вугілля залишиться в цілому незмінним протягом усього року. Проте погодні умови, економічна активність, ціни на природний газ та інші фактори можуть призвести до незначних коливань. Особливо це стосується електроенергетики Китаю, сектора, на який припадає третина світового попиту на вугілля.

Наприкінці червня ЕкоПолітика розповідала, що світове споживання вугілля досягло історичного максимуму завдяки Китаю та Індії.

Читайте також
Цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля, – IER
Цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля, – IER

Однією з причин експерти називають зростання ціни на газ

Громадські організації закликали подовжити трансформацію вугільних регіонів до 2035 року
Громадські організації закликали подовжити трансформацію вугільних регіонів до 2035 року

Вони також напрацювали власні рекомендації щодо цього процесу 

Світове споживання вугілля досягло історичного максимуму завдяки Китаю та Індії
Світове споживання вугілля досягло історичного максимуму завдяки Китаю та Індії

В Америці та Європі попит на нього, навпаки, зменшується

У світі продовжує зростати попит на викопне паливо, – МЕА
У світі продовжує зростати попит на викопне паливо, – МЕА

Для дуже великої частини населення планети вугілля залишається основним видом палива