Глобальний перехід до ВДЕ у 2023 році сповільнився, – аналітики REN21  Shutterstock

Глобальний перехід до ВДЕ у 2023 році сповільнився, – аналітики REN21 

Ганна Велика

Уряди не змогли використати імпульс, наданий розвитку відновлюваних джерел пандемією COVID-19 та війною в Україні

Експерти групи REN21 у своїй щорічній оцінці динаміки переходу світу на відновлювані джерела енергії (ВДЕ) констатували, що глобальний перехід в основних енергоспоживаючих секторах знизив свої темпи у 2023 році. Лише 13 країн за цей рік запровадили політику щодо ВДЕ, а 52 держави навіть відмовилися від своїх амбіцій у сфері енергетичного переходу.

Про це пише Reuters.

REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) – це єдина глобальна спільнота представників науки, урядів, неурядових організацій та промисловості у сфері відновлюваної енергетики, яка надає актуальні та перевірені експертами факти, цифри та аналіз глобального розвитку технологій, політик та ринків відновлюваної енергетики. У своєму звіті аналітики групи дійшли висновку, що уряди не змогли скористатися поштовхом, наданим розвитку ВДЕ пандемією COVID-19 та війною в Україні. Це сталося через прогалини в законодавстві, політичний тиск і нездатність урядів установити чіткі цілі.

У 2023 році тільки 13 країн, серед яких Сполучені Штати, Індія та Китай, запровадили політику щодо ВДЕ, яка охоплює будівлі, промисловість, транспорт і сільське господарство, причому лише 12,7% енергії, яку споживають ці сектори, наразі надходить із чистих джерел.

Експерти констатували, що багато країн навіть відмовилися від своїх планів щодо розвитку ВДЕ. Так, із 69 держав, які мають цілі щодо відновлюваної енергії для кінцевих споживачів, лише 17 продовжили їх виконання у 2024 році.

“Уряди фактично відступили від своїх амбіцій, і енергоспоживаючі сектори більше не мають економічних стимулів”, – говорить виконавчий директор REN21 Рана Адіб.

Серед причин, які спричинили сповільнення енергетичного переходу, аналітики REN21 назвали також наступні:

  1. Трильйони доларів субсидій, наданих на викопне паливо, особливо в промисловості та сільському господарстві.
  2. Падіння цін на викопне паливо у 2023 році.
  3. Наближення виборів у багатьох країнах, яке вплинуло на формування політики й посилило дебати про вартість переходу на більш чисту енергію.
  4. Опір із боку компаній важкої промисловості, які стверджують, що ВДЕ не можуть генерувати тепло, необхідне для розпалу їхніх доменних печей, хоча насправді технологічні рішення існують.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ. Нагадаємо, що за даними аналітичного центру Ember у 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії.

Читайте також
“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace
“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace

Потенційно Україна може стати першою у світі післявоєнною країною, відбудованою на ВДЕ

Українці та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ
Українці та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ

Таким чином підприємці та громадяни матимуть ресурси й можливості забезпечити себе електрикою в умовах енергетичної кризи

Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ

Зокрема введені нецінові критерії, які допоможуть європейським компаніям конкурувати з низькими за ціною китайським пропозиціями

У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії
У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.