Гігантські віруси можуть допомогти уповільнити стрімке танення арктичного льоду shutterstock

Гігантські віруси можуть допомогти уповільнити стрімке танення арктичного льоду

Ганна Велика

Наразі вчені працюють над підтвердженням своєї гіпотези

Дослідники з данського Орхуського університету виявили гігантські віруси в Гренландії, які можуть уповільнити ріст чорних снігових водоростей, що сприяють таненню льоду.

Результати своїх досліджень вони опублікували у травні в журналі Microbiome.

У чому проблема з водоростями на арктичному льоду?

Арктика кишить життям: від моржів і білих ведмедів до птахів, риб, планктону та водоростей. Кожної весни, нагріті сонцем, ці водорості починають цвісти, а лід, на якому вони ростуть, набуває чорного кольору. Це зменшує його здатність відбивати сонце та прискорює танення.

За даними вчених, об’єми арктичного льоду швидко зменшуються, і полярний регіон може повністю втратити його до 2040 року. Це, своєю чергою, потягне за собою цілу низку негативних явищ:

  • вплине на глобальну температуру;
  • створить екстремальні погодні умови;
  • поставить під загрозу прибережні громади;
  • загрожуватиме продовольчій стабільності;
  • призведе до занепаду дикої природи;
  • сприятиме вивільненню метану з вічної мерзлоти.

 

Що таке гігантські віруси?

Звичайні віруси приблизно в 1000 разів менші за бактерії, але гігантські віруси, вперше виявлені в океані в 1981 році, більші як за розміром, так і за геномом. Вони можуть вирости до 2,5 мкм, тоді як більшість бактерій мають розмір близько 2 мкм.

Їх знайшли в океанах, ґрунті та навіть у людей, але це перший раз, коли гігантські віруси були виявлені в снігу та льоду, де переважають пігментовані мікроводорості.

shutterstock

Чому відкриття гігантських вірусів в Арктиці є важливим?

Дослідницька група Орхуського університету на чолі з Лаурою Періні з Департаменту екологічних наук просіяла арктичний темний лід, червоний і зелений сніг (всі вони характеризуються високим рівнем водоростей), льодове ядро ​​та кріоконіт (дірки, спричинені таненням осаду в льодовик), щоб відкрити процвітаючу екосистему.

Поряд із водоростями вчені виявили бактерії, нитчасті гриби, дріжджі, протисти (організми, які не є тваринами, наземними рослинами або грибами), які живляться водоростями, а також гігантські віруси, які, як вони підозрюють, інфікують водорості.

“Ми не так багато знаємо про віруси, але я думаю, що вони можуть бути корисними для зменшення танення льоду, спричиненого цвітінням водоростей. Ми не можемо точно встановити, які саме водорості є носіями цих гігантських вірусів. Деякі з них можуть інфікувати протистів, тоді як інші атакують снігові водорості. Ми просто поки що не можемо бути впевнені”, – пояснює Періні.

Пізніше цього року буде опублікована ще одна наукова робота тієї ж команди, яка зможе дати більш детальне пояснення взаємодій між мікроорганізмами у товщі та на поверхні арктичного льоду.

У квітні 2023 року ЕкоПолітика розповідала, що вчені підтвердили стрімке танення льодовиків Гренландії та Антарктиди.

У січні цього року науковці зафіксували тенденцію збільшення кількості арктичного морського льоду, але зауважили, що рівень цього збільшення незначний та суттєво менший, ніж у 1990-2000 роках.

Читайте також
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список

Перша у ньому Субак – балійська система підведення води до рисових полів 

Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління
Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління

Коралові рифи захищають берегові лінії від ерозії, є домом для тисяч видів риб і важливим джерелом доходів від туризму в багатьох країнах

Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні