Газовий та ядерний лобізм Росії загрожує енергонезалежності ЄС, – Greenpeace shutterstock

Газовий та ядерний лобізм Росії загрожує енергонезалежності ЄС, – Greenpeace

Катерина Бєлоусова

Росія могла б заробляти додаткові €4 мільярди на рік від розширення газових потужностей

Російські енергетичні компанії "Газпром", "Лукойл" і "Росатом" використовували лобістські зв’язки, щоб вплинути на включення викопного газу та ядерної енергії до таксономії ЄС щодо стійких інвестицій.

Таке включення зробить Росію одним із головних бенефіціарів, йдеться у новому дослідженні Greenpeace France, повідомляє Greenpeace.

Включення викопного газу та ядерної енергії забезпечить додаткові важелі у переговорах та кошти для фінансування війни в Україні.

Дослідження показало, що російські енергетичні компанії зустрічалися з комісарами ЄС та вищими посадовими особами безпосередньо або через дочірні компанії та лобістські групи щонайменше 18 разів з того часу, як Європейська комісія опублікувала свій план дій зі сталого фінансування в березні 2018 року. 

В матеріалі порівняв таку структуру з ляльками-матрьошками.

Згідно зі звітом, Росія могла б заробляти додаткові 4 мільярди на рік від розширення газових потужностей відповідно до таксономії, що становитиме 32 мільярди до 2030 року. Окрім того, включення ядерної енергії в таксономію дозволить російській державній ядерній енергетичній компаній “Росатом” отримати частку потенційних інвестицій у нові ядерні потужності ЄС у розмірі приблизно 500 мільярдів. “Росатом” також має міцні комерційні зв’язки з європейською ядерною промисловістю.

"”Газпром”, “Росатом” і “Лукойл” проводили кампанію за газ та ядерну енергію, щоб отримати ярлик ЄС, зміцнюючи геополітичну владу Путіна та роблячи ЄС більш залежним від російської енергії на десятиліття вперед. Злочини, скоєні армією Путіна в Україні, є жорстоким нагадуванням про те, як залежність ЄС від викопного газу та ядерної енергії активно сприяє війні та порушенням прав людини. Оскільки Комісія ЄС готується оприлюднити свій план RePowerEU, щоб звільнитися від російської енергетичної залежності, виключення газу та ядерної енергії з таксономії є очевидним кроком, який євродепутати можуть зробити, щоб показати Путіну, що він виписав Росію з енергетичного майбутнього Європи", – сказала Аріадна Родріго, активістка Greenpeace ЄС зі сталого фінансування.

Окрім постачання до ЄС газу та 20% збагаченого урану, Росія також надає послуги з технічного обслуговування на 18 спроєктованих нею АЕС, що знаходяться переважно в Центральній та Східній Європі. Також вона зберігає велику кількість радіоактивних відходів ЄС, зокрема з Франції, Німеччини та Болгарії. 

Єврокомісія запропонувала в майбутньому заборонити російським фірмам наймати фірми ЄС, які займаються лобіюванням і зв’язками з громадськістю, але уряди ЄС ще не схвалили цього.

Приклади російського корпоративного лобізму:

  • "Газпром" впливав на таксономію через свою німецьку дочірню компанію Gazprom Germania, яка донедавна керувала проєктом "Північний потік-2" від його імені. Через дочірні компанії "Газпром" був представлений на дискусії з таксономії в Брюсселі лобістськими асоціаціями Gas Infrastructure Europe, GasNaturally та European Clean Hydrogen Alliance. Він є членом Європейського енергетичного форуму та, знову ж таки, через дочірні компанії, Брюссельського енергетичного клубу, двох груп, які за закритими дверима проводили заходи з представниками ЄС щодо таксономії. 
  • До березня 2022 року "Лукойл" був членом BusinessEurope, де обіймав впливову позицію в групі корпоративного консультування та підтримки BusinessEurope, який провів щонайменше одинадцять зустрічей високого рівня з чиновниками ЄС, які були зосереджені виключно на таксономії, поки “Лукойл” був членом обʼєднання. “Лукойл” також досі є членом FuelsEurope, де таксономія є одним з основних файлів, які він лобіює. 
  • “Росатом” впливав на таксономію через свої глибокі зв’язки на всіх рівнях європейської атомної промисловості, зокрема з французьким державним постачальником ядерної енергії EDF, а також через спільне підприємство своєї дочірньої компанії RAOS Project з фінською компанією Fennovoima для будівництва АЕС Hanhikivi 1. (Fennovoima розірвала контракт з RAOS Project 2 травня 2022 року). 
  • “Росатом” також зробив значний вплив на таксономію як член правління Всесвітньої ядерної асоціації, зокрема як платиновий спонсор Всесвітньої ядерної виставки 2021 року, де з програмною промовою виступив комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон.

Для дослідження Greenpeace використовува дані реєстру прозорості ЄС та інші відкриті джерела, для документування використання трьома компаніями методів лобіювання "матрьошки" для впливу на таксономію ЄС через дочірні компанії, спільні підприємства та галузеві асоціації.

У червні комітети Європейського парламенту з економічних і валютних питань, а також з питань навколишнього середовища, громадського здоров’я та безпеки харчових продуктів проголосують на спільній сесії щодо включення газу та ядерної енергії до таксономії ЄС. Пленарне голосування парламенту заплановано на початок липня, де абсолютна більшість євродепутатів може відхилити план Комісії.

В матеріалі зазначили, що європейський підрозділ Greenpeace проводить кампанію проти грінвошингу викопного газу та ядерної енергії в систематиці ЄС відтоді, як був вперше запропонований план у 2019 році.

Greenpeace European Unit попереджає, що проста заміна імпорту російських нафти, газу, вугілля та урану аналогічними видами палива з інших держав, таких як Саудівська Аравія, США чи Азербайджан, лише сповільнить енергетичний перехід у Європі та прискорить кліматичні та природні кризи. Адже справжня енергетична незалежність досяжна лише завдяки швидким, масовим і соціально справедливим інвестиціям в енергозбереження та утеплення будинку, а також відновлювані джерела енергії та повну трансформацію транспортного сектору. 

Нагадаємо, ЄС оприлюднив план на €300 мільярдів, щоб позбутися енергозалежності від РФ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, названі спільні дії ЄС для досягнення доступної, безпечної та стійкої енергетики в рамах REPowerEU.

Читайте також
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"

"Нова Енерджи" буде займатися генерацією енергії на регулярній основі

Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату
Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату

Документ містить основні цілі, яких Україна прагне досягти у сферах енергетики та клімату до 2030 року

Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників
Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників

У 2024 році благодійники планують передати 2 тисячі таких систем

МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів
МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів

З 2020 року МЕА замінили модель для прогнозів зі "сценарію поточної політики" на “сценарій заявленої"