Франція збільшила частку “зеленої” енергії до понад 20% shutterstock

Франція збільшила частку “зеленої” енергії до понад 20%

Катерина Бєлоусова

У 2022 році потужності сонячної енергії збільшилися на 31%, а біогазу - на 13%

У Франції частка відновлювальної енергії сягнула 20,7% валового кінцевого споживання у 2022 році, що на 1,4% більше ніж у 2021.

За цей час в експлуатацію ввели рекордні 5 ГВт “зелених” потужностей, повідомляє EURACTIV.

В Міністерстві енергетики Франції пояснили, що таких показників вдалося досягнути завдяки збільшенню “зелених” потужностей в поєднанні з: 

  • зниженням кінцевого споживання енергії завдяки заходам з енергозбереження;
  • низькою доступністю атомної енергетики;
  • рекордно високими цінами на енергоносії.

Зазначається, що найбільший розвиток відновлювальної енергії відбувся в трьох секторах. Так у 2022 році потужності вітрової енергетики збільшилися на 9%, біогазу – на 13%, а сонячної енергії – на 31%.

В матеріалі підкреслили, що частка відновлюваних джерел енергії Франції зростає постійно. Однак таке збільшення є недостатнім для досягнення нової амбітної мети країни, а саме 100 ГВт сонячної та 40 ГВт морської вітрової енергії до 2050 року.

За словами міністрки енергетики Агнес Паньє-Рунаше, з 2015 року Франція дотримується темпів, подібних до Німеччини. Так у 2021 році Франція та Німеччина досягли 19,3% та 19,2% частки відновлюваних джерел енергії у своєму валовому кінцевому споживанні енергії.

Зазначається, що країна не змогла досягти цілі, встановленої в Директиві про відновлювані джерела енергії (RED) 2018 року, щодо 23% кінцевого споживання енергії з відновлюваних джерел до 2020 року. Німеччина мала досягти цілі 18%.

Представники головного французького оператора з передачі електроенергії RTE заявили, що хоча країна на правильному шляху, зусиль все ще недостатньо для досягнення національних цілей і цілей ЄС. Тому їхнє прискорення все ще є важливим.

Нагадаємо, міністрка енергетичного переходу Франції Агнес Паньє-Рунаше заявила, що у 4 кварталі 2022 року країна скоротила викиди на 8,5%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у березні 2023 року Європейська комісія почала розробляти закон про промисловість з нульовими викидами, який покликаний прискорити дозвільні процедури для ключових проєктів 5 напрямків “зелених” технологій.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей