Франція внесе кліматичні цілі ЄС у свою енергетичну стратегію shutterstock

Франція внесе кліматичні цілі ЄС у свою енергетичну стратегію

Катерина Бєлоусова

У Франції хочуть збільшити потужності офшорної вітроенергетики з 0,5 ГВт до 18 ГВт, а сонячної – з 16 ГВт до 60 ГВт

У Міністерстві енергетики Франції заявили, що країна включить кліматичні цілі ЄС у свої майбутні закони про екологічне та енергетичне планування, компенсуючи затримки з поданням оновленого Національного плану з енергетики та клімату.

Для цього робочі групи рекомендують скоротити споживання енергії на 25-30% до 2030 року, та збільшити використання відновлювальної електроенергії (на 30%) та тепла (на 60%), повідомляє Euractiv.

Зазначається, що такі цілі вдвічі перевищують ціль встановлену в останньому Національному плані з енергетики та клімату, поданому до Європейської Комісії у 2021 році. За останні чотири роки ЄС поставив собі за мету скоротити викиди парникових газів на 55% від рівня 1990 року до 2030 року і досягти частки відновлюваної енергії на рівні 42,5% до тієї ж дати, скоротивши при цьому споживання енергії на 11,7%.

У попередніх рекомендаціях робочих груп, що об'єднують політичні, економічні та громадські організації, наголошується на необхідності електрифікації французького енергетичного балансу та скорочення споживання енергії. У рекомендаціях також надали перелік пріорітетних напрямків:

  • енергодостатність;
  • енергоефективність;
  • розвиток ядерної енергетики;
  • розвиток зеленої енергетики – збільшення офшорної вітроенергетики з 0,5 ГВт до 18 ГВт, наземних ВЕС – з 21 ГВт до 35 ГВт, СЕС – з 16 ГВт до 60 ГВт;
  • підтримка резервних потужностей теплової енергетики;
  • сприяння інноваціям та децентралізованому прийняттю рішень.

“Хоча ще не всі деталі опрацьовані, це найсерйозніша і найчіткіша робота з екологічного планування, особливо з точки зору енергетики, яка проводилася протягом тривалого часу, – сказала міністерка енергетики Аньєс Паньє-Рунахер. – Наскільки я знаю, у мене немає європейських колег з такою ж глибиною роботи".

Зазначається, що офіс Панньє-Рунахер підтвердив, що план, який зараз готується, буде враховувати цілі ЄС, проголосовані в останні місяці. Однак частина екологічної спільноти наголошує на недостатності таких цілей для досягнення кліматичної нейтральності.

В матеріалі підкреслили, що закон про енергетичне та кліматичне планування та два інші документи, що його доповнюють – Національна низьковуглецева стратегія (НСВС) та Багаторічна енергетична програма (БЕП) – кілька разів відкладалися з липня 2022 року. Малоймовірно, що французькі закони будуть оновлені до кінця осені або навіть до кінця 2023 року. Однак прийняття Національного плану з енергетики та клімату на період 2023-2030 років, який має бути поданий до Європейської комісії в червні, не залежить від того, чи ухвалені ці законодавчі норми, чи знаходяться на стадії прийняття.

Нагадаємо, депутати Європарламенту проголосували за резолюцію про збільшення частки відновлюваної енергії до 42,5% до 2030 року в загальному енергетичному балансі країн-членів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Франції оприлюднили дорожню карту скорочення викидів вуглецю на 50% до 2030 року порівняно з рівнем 1990.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки