Франція планує удвічі скоротити викиди вуглецю до 2030 року

Франція планує удвічі скоротити викиди вуглецю до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Франція закладе €7 мільярдів додаткових готівкових коштів у бюджет 2024 року на кліматичні ціли

Президент Франції Еммануель Макрон презентував екологічний пакет планування щодо скорочення викидів вуглецю у два рази до 2030 року завдяки підвищенню енергоефективності та промислового виробництва чистих технологій.

Він заявив, що зелений перехід має зосереджуватися на створенні стимулів, а не накладенні прямих зобов’язань, повідомляє Politico.

"Ми хочемо доступної та справедливої ​​екології, екології, яка нікого не залишає без рішення", – сказав Макрон підкресливши, що зелена політика Франції не має бути каральною.

Зазначається, що план Франції з’явився в той час, коли інші країни стикаються з подібним вибором. Так Велика Британія відмовляється від своїх кліматичних цілей через виборчі причини, а Німеччина все більше ставить під сумнів екологічний порядок денний ЄС. 

Макрон підтвердив відданість цілям скорочення викидів, не обтяжуючи громадян дорогими зобов’язаннями. Зокрема Франція не буде забороняти котли, що працюють на мазуті чи газі.

"Як і інші, ми могли повністю заборонити газові котли, але, оскільки ми є великим виробником газових котлів, ми вирішили наполягати на політиці стимулювання", — сказав він, додавши, що планується фінансова підтримка сектору теплових насосів для потроєння їхнього виробництва до 2027 року.

В матеріалі розповіли, що Франція закладає €7 мільярдів додаткових готівкових коштів у бюджет 2024 року на кліматичні ціли, а саме: 

  • €2,2 мільярда на підвищення енергоефективності будівель;
  • €1,8 мільярда на стимулювання енергетичних технологій, зокрема водневих та біометанових;
  • €1,4 мільярда на фермерство та розвиток лісів.

Макрон підкреслив, що уряд отримав від 50 найбільших забруднювачів Франції обіцянки скоротити свої викиди на 45% після запропонованої фінансової підтримки.

Він також додав, що в країні закриють дві останні вугільні електростанції до 2027 року. Їх мали остаточно закритися у 2022 році, але вони залишалися активними через енергетичну кризу, коли майже половина ядерних реакторів Франції припинили виробляти електроенергію через обслуговування та технічні проблеми.

Макрон зазначив, що Франція "поверне контроль" над своїми цінами на електроенергію до кінця року. Однак він не повідомив подробиць про те, як країна може це зробити, будучи частиною спільного ринку електроенергії ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Міністерстві енергетики Франції заявили, що країна включить кліматичні цілі ЄС у свої майбутні закони про екологічне та енергетичне планування, компенсуючи затримки з поданням оновленого Національного плану з енергетики та клімату.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки