Фонд енергоефективності отримає €5 млн на відновлення пошкоджених війною будинків shutterstock

Фонд енергоефективності отримає €5 млн на відновлення пошкоджених війною будинків

Катерина Бєлоусова

Пілотний проєкт охопить Київщину, Житомирщину, Чернігівщину та Сумщину

Фонд енергоефективності в жовтні 2022 року планує запустити грантову програму для ОСББ щодо 100% покриття вартості на відновлення пошкоджених війною будинків.

Євросоюз дав згоду на виділення €5 млн на реалізацію цього пілотного проекту, повідомляє Фонд енергоефективності.

Грант буде надаватися на безоплатній та безповоротній основі на проведення першочергових ремонтних робіт.

Директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк розповів, що ця повністю грантова програма буде реалізовуватись поки лише в 4 регіонах України – Київщина, Житомирщина, Чернігівщина та Сумщина. За перший пілотний проект Фонд планує надати підтримку щонайменше 60 будинкам, в яких створено ОСББ. 

“Оскільки на реалізацію цієї програми ми поки не маємо багато коштів, то плануємо спочатку видавати на один будинок не більше 6 млн грн", – додав він.

Окрім того, Фаренюк висловив сподівання, що у 2023 році фінансування на реалізацію цієї програми буде збільшено. Наразі потреба у коштах для збільшення кількості будинків–учасників цієї програми до 1000 складає орієнтовно 3 млрд  грн або €75 млн.

Він зазначив, що мета Фонду – продовжити підтримку ОСББ, як у процесі енергомодернізації будинків, так і у процесі відновлення пошкоджених війною будинків. Адже енергоефективність – найкращий механізм для зменшення рівня енергоспоживання та викидів СО2.

“Високі параметри енергетичної ефективності – один із головних параметрів, які має забезпечити якісна відбудова", – додав він.

В повідомленні зазначили, що у серпні 2022 року було підписано міжнародні угоди, згідно з якими Програми підтримки енергоефективності EE4U та EE4U-II продовжено ще на три роки, тобто фінансування програм Фонду донорами буде продовжуватись.

Попри війну, Фонд енергоефективності продовжує виконувати програму "ЕНЕРГОДІМ" та надавати підтримку ОСББ, які подали заявки на участь у до війни. Так, 58 ОСББ завершили свої проекти у період війни.

Хлое Аліо, керівниця відділу енергетики, транспорту та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні зазначила, що Представництво ЄС в Україні, попри війну, вбачає дуже важливим розвивати енергоефективність в Україні та підкреслила, що ЄС продовжує тісну співпрацю з Фондом енергоефективності, зокрема у відновленні житла, пошкодженого внаслідок воєнних дій.

В повідомленні зазначили, в Мінрегіоні вже опрацьовані та передані на розгляд Уряду необхідні нормативно-правові акти, які необхідні для запуску нової програми Фонду з відновлення житлового фонду, пошкодженого внаслідок воєнних дій. Вони розширять діяльності Фонду енергоефективності.

Дмитро Петрунін, генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства розвитку громад та територій, розповів, що наразі розроблено проекти трьох загальнодержавних цільових програм, одна з яких передбачає реалізацію заходів з термомодернізації будівель соціальної сфери та житлового фонду всіх форм власності. Передбачається, що реалізацією заходів в частині будинків, в яких створено ОСББ буде займатись Фонд енергоефективності, але не обмежуватись цим.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів затвердив "Порядок поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд", що утворились у зв’язку з пошкодженням внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або ліквідації їх наслідків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львові ОСББ "Шевченка 322" завершило реалізацію енергоефективного проєкту в рамках Програми "ЕНЕРГОДІМ" вартістю 6,8 млн грн у період воєнного стану.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу