Фінансові групи ризикують бути виключеними з кліматичної коаліції через вугілля shutterstock

Фінансові групи ризикують бути виключеними з кліматичної коаліції через вугілля

Катерина Бєлоусова

Альянс знаходиться в процесі створення незалежного органу підзвітності

Фінансові установи, які приєдналися до галузевого альянсу Glasgow Financial Alliance for Net Zero (Gfanz) для боротьби зі зміною клімату, можуть бути виключені за недосягнення цілей новою незалежною комісією з початку 2023 року.

Незалежний орган матиме повноваження виключати членів за невідповідність новим критеріям, зокрема фінансування вугілля, повідомляє FT.

Посилені перевірки ООН стосовно відповідності фінансових груп новим критеріям щодо припинення фінансування вугілля та поступового вилучення викопного палива з портфелів можуть бути оголошені на Тижні клімату в Нью-Йорку у вересні та розпочаті на кліматичних переговорах COP27, що відбудеться в Єгипті в листопаді. 

Понад 450 фінансових компаній, активи яких становлять $130 трильйонів, приєдналися до Glasgow Financial Alliance for Net Zero (Gfanz). Ініціативу про створення групи було оголошено саміті COP26 у 2021 році. Її очолюють колишній губернатор Банку Англії та керівник Brookfield Asset Management Марк Карні, колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг і колишня голова Комісії з цінних паперів і бірж Мері Шапіро.

Мета Gfanz полягає в тому, щоб спонукати найпотужніші фінансові компанії світу взяти на себе зобов’язання досягти “чистого нуля” світової економіки до 2050 року. Члени повинні відповідати стандартам, встановленим кампанією Race to Zero, очолюваною ООН.

У червні Race to Zero оновив свої правила, щоб зробити їх більш обтяжливими. Він запровадив більш жорсткі критерії, зокрема заборону на підтримку нових вугільних проєктів. Існуючі корпоративні учасники повинні будуть відповідати цим критеріям з червня 2023 року.

Наразі альянс знаходиться в процесі створення незалежного органу підзвітності, де групи громадянського суспільства, включно з неурядовими організаціями, зможуть повідомляти фінансові установи про те, що вони не дотримуються критеріїв Race to Zero.

“Фінансові установи, які підписалися на дочірні групи під егідою Gfanz, які охоплюють такі галузі, як банківська справа, управління активами, страхування та консультування, тепер стикаються з ганебною перспективою бути вилученими, якщо вони не будуть дотримуватися критеріїв Race to Zero”, – зазначили в матеріалі.

Нові правила вимагають від усіх підписантів поступового зменшення та відмови від усіх видів викопного палива, які не компенсуються уловлюванням вуглецю щонайпізніше до 2050 року. А також припинення фінансування нових вугільних проєктів і досягнення проміжних цілей щодо нульових чистих викидів до 2030 року. Кінцевий термін виконання правил – червень 2023 року для існуючих учасників, а нові повинні будуть виконати їх негайно.

"Ми абсолютно вітаємо новий механізм відповідності Race to Zero виявити та видалити членів, які не відповідають його критеріям, – сказала Шапіро. – Цей механізм разом з уточненими критеріями, які вимагають від членів розкривати свої плани переходу, допоможе забезпечити прозорість і підзвітність щодо стратегій і діяльності фінансового сектора, а також допоможе роз’яснити, яке фінансування справді сприяє переходу до нульового “чистого” результату, а не приховує бізнес як звичайне фінансування або спроби ґринвошинга".”

Нагадаємо, дослідження REN21 показало, що світ використовує більше викопного палива, ніж будь-коли, а перехід на відновлювані джерела енергії, по суті, застопорився.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітики вважають, що на кліматичному саміті ООН COP27 на уряди посилиться тиск щодо деталізації планів “зеленого” переходу з урахуванням всіх викликів.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки