Філософія zero waste: що це таке та як дотримуватись кожному shutterstock

Філософія zero waste: що це таке та як дотримуватись кожному

Катерина Бєлоусова

Одним з принципів філософії є Refuse (відмова від зайвого), адже люди схильні робити імпульсивні покупки

Філософія zero waste, або "нуль відходів" базується на концепції  3R, а саме Reduce (скорочення споживання), Reuse (повторне використання), Recycle (переробка). Однак існує більш розширена версія цих правил, що основана на семи принципах.

Фахівці підприємства “Центр управління відходами” у Facebook розповіли, як дотримуватися оновленої концепції для більш екологічного життя.

  • Rethink (переосмисли);

Автори пояснили, що для дійсно усвідомленого споживання важливо вміти аналізувати власні звички й вибори та знати, які наслідки вони мають для довкілля.

  • Refuse (відмовся від зайвого);

Вони підкреслили, що люди схильні робити імпульсивні покупки. Тому перед шопінгом варто подумати, що вже є, щоб не витрачати зайві кошти та не примножувати кількість відходів.

  • Reduce (скорочуй споживання);

“Від деяких покупок неможливо повністю відмовитися, проте можна істотно скоротити обсяги споживання. Це стосується також і природних ресурсів – води, тепла, електроенергії”, – йдеться у повідомленні.

  • Repurpose & repair (перепрофілюй та ремонтуй). 

Зазначається, що перш ніж утилізувати річ, варто спробувати її полагодити або використати інакше. Багато старих речей можуть знайти нове, інколи зовсім неочікуване застосування.

  • Reuse (використовуй повторно);

Автори додали, що непотрібні речі можна продати або віддати безкоштовно людям, які цього потребують. Купувати вживані речі – теж хороший спосіб подбати про довкілля та заощадити кошти.

  • Recycle (віддавай на переробку);

Вони підкреслили, що відходи, яким не знайшлося повторного застосування, або від яких неможливо відмовитись, варто здавати на переробку. Більшість з них стане цінною сировиною для виробництва нових товарів.

  • Rot (компостуй). 

“Частка органічних відходів становить до 30% побутового сміття. Домашній компостер, який можна придбати або виготовити самостійно, перетворить їх на цінне добриво для рослин”, – підкреслили в повідомленні.

Нагадаємо, у Люботині, що на Харківщині, екоактивісти відкриють шафи перевикористання (реюзу), де люди зможуть залишати непотрібні речі та підбирати щось для своїх потреб.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українців закликали передати непотрібну пряжу волонтерам, які перетворять її на теплі балаклави, шапки, шарфи, бафи або шкарпетки для військових на фронті.

Читайте також
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля

Якщо від деяких речей відмовитися неможливо – можна скоротити використання

У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб
У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб

Мешканці Харківщини можуть залишити заявку на приїзд екохабу до своєї громади

Названо переваги переробки паперу
Названо переваги переробки паперу

Українцям пропонують перестати викидати папір у сміття, а приносити на переробку

Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля
Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля

Непотрібний одяг можна віддати на благодійність