Естонія отримає €3,5 мільярда від ЄС на реалізацію “зеленого” переходу shutterstock

Естонія отримає €3,5 мільярда від ЄС на реалізацію “зеленого” переходу

Катерина Бєлоусова

Угода про партнерство зміцнить економічну та соціальну життєздатність прибережних громад Естонії

Естонія отримає €3,5 мільярда на реалізацію ключових пріоритетів ЄС, таких як "зелений" і цифровий перехід, а також сприятиме конкурентному, інноваційному та експортно-орієнтованому зростанню.

Естонія стала 15 державою-членом, яка уклала таку угоду з ЄС, повідомляє Єврокомісія.

Раніше до партнерства долучилися Греція, Німеччина, Австрія, Чехія, Литва, Фінляндія,  Данія,  Франція, Швеція, Нідерланди, Польща, Болгарія, Кіпр та Португалія.

€781 мільйон з Європейського фонду регіонального розвитку (ЄФРР) і Фонду згуртованості підтримають циркулярну економіку в бізнесі, забезпечуючи менше відходів і більш ефективне використання ресурсів. Кошти також сприятимуть на заходи енергоефективності, розвиток ВДЕ та більше використанню перероблених матеріалів. 

€354 мільйони з Фонду справедливого переходу (JTF) допоможуть Естонії перейти до більш екологічної та конкурентоспроможної промисловості, одночасно зберігаючи зайнятість та підвищуючи кваліфікацію працівників у постраждалих районах. 

Естонія прагне припинити виробництво електроенергії з горючих сланців до 2035 року. Сектор горючих сланців з високим вмістом вуглецю зосереджений у повіті Іда-Віру. 

Щоб пом’якшити високі соціально-економічні витрати на перехідний період для цієї території, Естонія інвестує ресурси JTF у реструктуризацію економіки, підтримку постраждалих громад і зменшення впливу на навколишнє середовище та здоров’я від видобутку корисних копалин і переробки горючих сланців. 

До €521 мільйона з Фонду згуртованості сприятиме переходу від автомобільного до залізничного транспорту як для пасажирів, так і для вантажів. Це допоможе скоротити час поїздок і викиди CO2. Інвестиції також будуть спрямовані на завершення дорожньої мережі, необхідної для транс'європейської транспортної мережі Core TEN-T, яка має бути готова до 2030 року. 

€742 мільйони з ЄФРР будуть залучені для покращення співпраці між підприємствами та дослідницькими установами та будуть інвестовані в малий і середній бізнес для підвищення продуктивності, інновацій та конкурентоспроможності відповідно до розумної спеціалізації. Ці кошти також прискорять цифровізацію економіки, розвиток державних цифрових сервісів і швидкісного інтернету. 

€534 мільйони з Європейського соціального фонду плюс (ESF+) будуть інвестовані для задоволення соціальних потреб, охорони здоров’я, навчання впродовж життя та потреб ринку праці.

€97,4 мільйона від Європейського фонду морського рибальства та аквакультури (EMFAF) підвищать стійкість секторів рибальства, аквакультури та переробки. Програма EMFAF буде зосереджена на інноваціях та міждисциплінарному науковому співробітництві, адаптації до зміни клімату та захисті навколишнього середовища. 

Сталий розвиток та економічна диверсифікація прибережних рибальських та аквакультурних спільнот будуть зміцнюватися відповідно до цілей Європейської “зеленої” угоди. 

Інвестиції в сектори рибальства та аквакультури також сприятимуть “зеленому” переходу в Естонії, сприяючи розвитку дрібного прибережного рибальства через місцевий розвиток під керівництвом громади. 

"Блакитна економіка Європи відіграє вирішальну роль у підтримці прибережних громад і декарбонізації нашої економіки. Ця Угода про партнерство з Естонією зміцнить економічну та соціальну життєздатність прибережних громад шляхом інновацій та розвитку стійких та екологічно чистих технологій. Це призведе до підвищення стійкості та формування сталого та низьковуглецевого рибальства, аквакультури та переробних секторів, а також покращить захист морського середовища та біорізноманіття", – сказав комісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініус Сінкявічюс.

Нагадаємо, ЄС звинуватили у занадто амбітній кліматичній та енергетичній політиці, тоді як держави-члени намагаються гарантувати необхідне енергопостачання.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія схвалила до €5,4 мільярдів державної підтримки для важливого проєкту спільного європейського інтересу (IPCEI) в ланцюжку створення вартості водневих технологій.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу