Експертка розповіла про відмінності шляху до енергоефективної промисловості в Україні та ЄС shutterstock

Експертка розповіла про відмінності шляху до енергоефективної промисловості в Україні та ЄС

Катерина Бєлоусова

Деякі великі підприємства вже почали виконувати норму по впровадженню СЕМ

В Україні для підвищення енергоефективності промислового сектору підприємствам доведеться проводити енергетичний аудит або впроваджувати системи енергетичного менеджменту (СЕМ).

Проте в ЄС для досягнення цієї мети використовують стандарти EN 16247 або ISO 50002, повідомляє експертка європейсько-українського енергетичного агентства (EUEA) Валентина Гуч-Денисенко у Facebook.

“Маю надію, що ми теж не будемо придумувати щось своє нове, а підемо по загальній логіки імплементації директив ЄС”, – підкреслила вона.

Гуч-Денисенко зазначила, що зі сторони держави вже прийняті всі стандарти щодо СЕМ. А великі підприємства, яких в Україні близько 400, мають провести енергоаудит чи впровадити СЕМ до 14 листопада 2024 року.

Вона наголосила, що щоб підвищити енергоефективність промислового сектору Міністерство розвитку громад та територій також розробляє порядок та форми звіту з енергетичного аудиту та наразі проводить громадські обговорення цього документу.

Експертка підкреслила, що деякі великі підприємства почали виконувати норму по впровадженню СЕМ. Наразі на платформі Prozorro вже зареєстровано 133 тендери щодо енергетичного менеджменту.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейської бізнес асоціації закликала доопрацювати 3 принципові моменти в законопроєкті №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля”. Це необхідно для успішного проведення реформи у сфері промислового забруднення.

Читайте також
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.