Експерти вважають, що податок на вуглець може прискорити декарбонізацію shutterstock

Експерти вважають, що податок на вуглець може прискорити декарбонізацію

Катерина Бєлоусова

Завдяки введеному податку на вуглець, підприємства зможуть використовувати зрілі або нові технології для зменшення викидів, щоб зменшити свої зобов’язання з податку на вуглець

Політиків закликають запровадити податок на вуглець, щоб прискорити розвиток усіх видів технологій декарбонізації, адже в масштабі всієї економіки він буде оцінювати негативні зовнішні ефекти за одиницю викидів. 

Це допоможе мобілізувати більше інвестицій та ресурсів для прискорення скорочення викидів у всій економіці, повідомляє Niskanen Center.

Чіткий і сильний ринковий сигнал щодо вартості викидів вуглекислого газу, стимулюватиме бізнес і фінансовий сектор робити довгострокові інвестиції в технології декарбонізації.

В матеріалі зазначили, що у квітні кілька великих компаній оголосили, що виділять близько одного мільярда доларів на фінансування розвитку технологій видалення вуглецю. Однак влада має прийняти загальноекономічний податок на вуглець, щоб допомогти прискорити видалення вуглецю та інших технологій декарбонізації. 

Так ринкове зобов’язання Frontier на $925, які фінансуються Stripe, Alphabet, Shopify, Meta, McKinsey та іншими компаніями, має на меті стимулювати розвиток технологій видалення вуглецю в період з 2022 по 2030 рік. Frontier буде посередником між постачальниками та покупцями та сприятиме закупівлі видалення вуглецю. 

“Хоча ці інвестиції прискорять розвиток технологій видалення вуглецю, ефективне скорочення викидів у всій економіці потребуватиме набагато більше грошей і ресурсів”, – йдеться в матеріалі.

Податок на вуглець є технологічно нейтральним, і не сприяє жодному конкретному типу технології декарбонізації. Завдяки введеному податку на вуглець, підприємства зможуть використовувати зрілі або нові технології для зменшення викидів, щоб зменшити свої зобов’язання з податку на вуглець. 

Business Roundtable, торгова асоціація вищих корпоративних керівників США, оприлюднила заяву, в якій закликала ввести ціну на вуглець для прискорення переходу на чисту енергію. Вона рекомендує США встановити ціну на вуглець, яка дає чіткий довгостроковий сигнал і стимулює розробку та впровадження технологій для зниження викидів, а також сприятиме міжнародним зусиллям з узгодження потенційних транскордонних вуглецевих заходів.

Компанії, які мають ресурси та готові допомогти з декарбонізації економіки, вже інвестували в перспективні технології. Політики можуть допомогти прискорити розгортання технологій декарбонізації та переходу на чисту енергію, запровадивши податок на вуглець.

Нагадаємо, опитування PwC показало, що менш ніж половина компаній в ЄС готова до викликів Green Deal.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Рада Європи зробила ще один крок до запровадження вуглецевого мита CBAM.

Читайте також
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації

Масштабний запуск сервісів платформи заплановано на перше півріччя 2024 року

Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації
Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації

Три термінали компанії вже сертифіковані як вуглецево-нейтральні

Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю
Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю

Компанії вже вдалося знизити викиди на 31%

В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт
В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт

Угоду мають офіційно ухвалити міністри блоку